Ανάπτυξη εφαρμογής ηλεκτρονικού εμπορίου αγροτικών προιόντων - αξιολόγηση = - Πιτσέλης, Ελευθέριος (2016)
Η εξέλιξη της τεχνολογίας και συγκεκριμένα η εξέλιξη του ηλεκτρονικού εμπορίου την τελευταία εικοσαετία δεν θα μπορούσε να μην επηρεάσει και τον τομέα των αγροτικών προϊόντων. Ομολογουμένως ο τομέας διάθεσης αγροτικών προϊόντων μέσω των ηλεκτρονικών αγορών υστέρησε σε σχέση με την αφομοίωση που είχε σε άλλους κλάδους το ηλεκτρονικό εμπόριο. Παρατηρώντας αυτή την χρονική στιγμή την ηλεκτρονική διάθεση αγροτικών προϊόντων (Agricultural E- Commerce) παγκοσμίως θα συμπεράνει ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια ανάπτυξης και προόδου. Μεγάλα είναι τα περιθώρια στον χώρο εντός Ελλάδος , όπου ακόμα οι αγρότες αλλά και οι συνεταιρισμοί δεν είναι εξοικειωμένοι με την ιδέα. Θέλει αρκετό χρόνο για να καταπολεμηθεί από ανθρώπους με νέες ιδέες και θέληση η «αντίσταση αλλαγής» που παρατηρείται σε πολλές περιπτώσεις. Στόχος αυτής της διπλωματικής εργασίας είναι να μελετήσει αρχικά την αγορά των αγροτικών προϊόντων σε παγκόσμιο αλλά και σε πανελλαδικό επίπεδο και να προσπαθήσει εν τέλει να δημιουργηθεί μια πλατφόρμα που θα φέρνει σε επαφή τον αγρότη αμέσως με την αγορά. Θα εξαλείψει κόστος και χρόνο σε πολλές διαδικασίες ,καθώς επίσης εκμεταλλευόμενη και ένα από τα θεμελιώδη οφέλη και δυνατά σημεία του διαδικτύου που είναι η κατάργηση των αποστάσεων θα εξασφαλίσει μεγαλύτερο πελατολόγιο και υποψήφιους αγοραστές του προϊόντος. Συγκεκριμένα η πλατφόρμα Agrot-is.net προσπαθεί να φέρει μια αλλαγή στον συνηθισμένο τρόπο διαπραγμάτευσης πώλησης ενός αγροτικού προϊόντος με χρήση νέων τεχνολογιών. Η εφαρμογή πλαισιώνεται από ένα ολοκληρωμένο σύστημα εξυπηρετητών και βάσεων δεδομένων διασφαλίζοντας την ομαλή λειτουργίας και προστασία όλων των διαδικασιών . Η παρούσα διπλωματική εργασία αποτελεί επίσης και μια έρευνα – συζήτηση με πολλούς εμπλεκόμενους στην αγορά αγροτικών προϊόντων αξιολογώντας με αυτό τον τρόπο την πλατφόρμα που αναπτύχθηκε και την λειτουργικότητα αυτής. Τέλος βγαίνουν τα απαραίτητα συμπεράσματα από την μελέτη και ενασχόληση όλο αυτό το διάστημα με το συγκεκριμένο αντικείμενο ,ικανά για να αποτελέσουν μια βάση για μελλοντική εργασία και μελέτη.