Μελέτη της ανάπλασης ανθρώπινου δέρματος με τη βοήθεια κανάβου κατασκευασμένου από τον ιστό της αράχνης Nephila : - Δανά, Άννα (2016)
Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του ανθρώπινου οργανισμού. Λειτουργεί ως φραγμός για επιβλαβείς μικροοργανισμούς και ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος. Η ανάγκη για κάλυψη εκτενών δερματικών τραυμάτων, συνήθως εγκαυμάτων, είναι επιτακτική. Όταν δεν υπάρχει αρκετό άθικτο δέρμα στον ασθενή, για να χρησιμοποιηθεί ως αυτό-μόσχευμα, είτε απαιτείται δέρμα από άλλον οργανισμό, είτε τεχνητό δέρμα. Υπάρχουν πολλά υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή ανθρώπινων ιστών αλλά συνήθως δεν πληρούν τις απαιτήσεις ενός πλήρως λειτουργικού δερματικού υποκατάστατου. Το τεχνητό δέρμα πρέπει να μην πυροδοτεί ανοσογονική αντίδραση και να αποτρέπει το σχηματισμό ουλών μετά την επούλωση του δέρματος. Οι αράχνες είναι από τα αρχαιότερα είδη πάνω στη γη, με πολύ μεγάλο πληθυσμό συγκριτικά με άλλα είδη και το μετάξι τους έχει χρησιμοποιηθεί από την αρχαιότητα σε πληγές, για να σταματά την αιμορραγία. Το νήμα ασφαλείας της Nephila spp, είναι μια φυσική ζωική ίνα και εντάσσεται στην κατηγορία των aquamelts. Χρησιμοποιείται σε πολλές εφαρμογές και πρόσφατα ανακαλύφθηκε πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως τεχνητό δέρμα. Το μετάξι αράχνης διαθέτει τις επιθυμητές μηχανικές ιδιότητες, είναι βιοσυμβατό και προκαλεί αμελητέες ανοσογονικές αντιδράσεις. Έχουν γίνει πειράματα in vitro που αποδεικνύουν ότι ο ιστός αράχνης μπορεί να προάγει την προσκόλληση κυττάρων σε αυτό, τον πολλαπλασιασμό και την ανάπτυξή τους.