Μελέτη για σχεδιασμό συστήματος ενημέρωσης για την ανακύκλωση οργανικών υλικών και δημιουργία εταιρικής ταυτότητας και συσκευασίας ελληνικού προϊόντος κομποστοποίησης : - Αλαφούζου, Δέσποινα (2016)
Η συγκεκριμένη διπλωματική εργασία, αναφέρεται αρχικά στην μελέτη για την ανακύκλωση - κομποστοποίηση οργανικών υλικών, με ένα πρόγραμμα που ονομάζεται "Διαλογή στην πηγή", δηλαδή ανάκτηση χρήσιμων υλικών πριν γίνει ανάμειξή τους με την υπόλοιπη μάζα των απορριμμάτων. Με το πρόγραμμα αυτό τοποθετούνται καφέ κάδοι ανακύκλωσης σε κομβικά σημεία, στους δήμους της Αττικής, των οποίων το περιεχόμενο μεταφέρεται και επεξεργάζεται στο εργοστάσιο μηχανικής ανακύκλωσης - κομποστοποίησης Άνω Λιοσίων, με στόχο τη δημιουργία εδαφοβελτιωτικού λιπάσματος. Για την επίτευξη του έργου αυτού, διεξάγεται έρευνα και κατάλληλος σχεδιασμός συστήματος ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και συμμετοχής του ελληνικού κοινού στη διαδικασία της ανακύκλωσης. Έπειτα, πραγματοποιείται έρευνα και σχεδιασμός της εταιρικής ταυτότητας και της συσκευασίας του προϊόντος κομποστοποίησης - λιπάσματος, με σκοπό την προώθησή του στην ελληνική αγορά. Επίσης, εξετάζονται τα χαρακτηριστικά και η καταλληλότητα του προϊόντος κομποστοποίησης, μέσω φυσικοχημικών αναλύσεων. Στη συνέχεια, μελετάται η έννοια της αειφορίας, ο τρόπος με τον οποία τα χρώματα επηρεάζουν την ψυχολογία των ανθρώπων και οι σχεδιαστικές τάσεις και καθορίζονται οι στόχοι, το απευθυνόμενο κοινό, οι αξίες και οι προδιαγραφές της σχεδίασης. Ο αρχικός στόχος είναι η δημιουργία ενός ενημερωτικού συστήματος με ξεκάθαρο μήνυμα για την ανακύκλωση οργανικών υλικών, μέσω αφισών που θα κολληθούν στους καφέ κάδους και φυλλαδίων που θα μοιραστούν στους πολίτες, ώστε να τους ενημερώνουν και να τους ευαισθητοποιούν καθημερινά. Ο επόμενος στόχος είναι η δημιουργία μιας σύγχρονης, φιλικής, αειφόρου και καλαίσθητης εταιρικής ταυτότητας και συσκευασίας που θα προσελκύει σε μέγιστο βαθμό το απευθυνόμενο κοινό.