Αξιοποίηση της τεχνολογίας Blockchain για πιστοποίηση ψηφιακής υπογραφής και αποτροπή της ανεπιθύμητης ηλεκτρονικής αλληλογραφίας : - Παπίας, Απόστολος (2016)
Στην εργασία αυτή περιγράφεται το bitcoin πρωτόκολλο του οποίου η λειτουργία βασίζεται στην τεχνολογία blockchain και στην χρήση ψηφιακών πιστοποιητικών. Ακόμη αναλύεται ο τρόπος λειτουργίας της υποδομής δημοσίου κλειδιού καθώς επίσης και οι αδυναμίες της υποδομής αυτής. Περιγράφεται ακόμα το PGP Web of Trust το οποίο είναι ένα αποκεντροποιημένο μοντέλο εμπιστοσύνης και το οποίο εξασφαλίζει ότι ένα δημόσιο κλειδί αντιστοιχεί στον συγκεκριμένο χρήστη. Ακόμη αναλύεται ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί, όπως επίσης και τις αδυναμίες τις οποίες έχει. Στην συνέχεια περιγράφεται o σχεδιασμός του Bitcoin, το οποίο αποτελεί ένα peer-to-peer σύστημα ηλεκτρονικών πληρωμών το οποίο δεν βασίζεται στην εμπιστοσύνη αλλά στην χρησιμοποίηση ασύμμετρης κρυπτογραφίας. Έπειτα περιγράφεται το Bitcoin based PGP, όπου αποτελεί μια βελτιωμένη έκδοση του PGP Web of Trust με την διαφορά ότι δεν βασίζεται σε κάποια αρχή πιστοποίησης αλλά σε μία δομή δεδομένων όπου όλοι οι κόμβοι του δικτύου θα συμμετέχουν προσφέροντας υπολογιστική ισχύ. Επιπλέον χρησιμοποιώντας την τεχνολογία blockchain προκύπτουν διάφορα συστήματα αυθεντικοποίησης, όπως είναι το Namecoin, DNSChain, okTurtles και Certcoin. Ένα ακόμα αποτέλεσμα της εκμετάλλευσης της τεχνολογίας blockchain είναι η δημιουργία «έξυπνων» συμβολαίων τα οποία έχουν την δυνατότητα να ενεργοποιηθούν αυτόματα μόλις προκύψουν οι συνθήκες εκείνες οι οποίες έχουν οριστεί στο «έξυπνο» συμβόλαιο. Τέλος η υλοποίηση της εφαρμογής μηνυμάτων η οποία εκμεταλλεύεται την τεχνολογία blockchain, έχει στόχο την αντιμετώπιση των spam μηνυμάτων.