Νευροχειρουργική : - Κεντέρογλου, Δέσποινα (2016)
Η νευροχειρουργική είναι μια χειρουργική ειδικότητα αφιερωμένη στη θεραπεία ασθενειών και τραυματισμών του κεντρικού και περιφερειακού νευρικού συστήματος. Αποτελεί ένα σύνθετο κλάδο όπου εφαρμόζονται τεχνικές μικροχειρουργικής και για τις οποίες είναι απαραίτητη η υποστήριξη των δοκιμών απεικόνισης και των υπολογιστικών τεχνολογιών όπως η νευροθέση και νευροπλοήγηση για να διασφαλιστεί η ασφάλεια του ασθενούς και να εξασφαλισθεί η αποτελεσματικότητα της παρέμβασης. Η νευροχειρουργική συνδέεται με άλλες ιατρικέ ειδικότητες, όπως η ενδοκρινολογία, η νευρολογία, η ογκολογία και άλλες, επιτρέποντας έτσι μια περιεκτική και ολοκληρωμένη αξιολόγηση της κάθε περίπτωσης. Το κρανίο είναι η βασική δομή της κεφαλής και πρωταρχικό αντικείμενο εφαρμογής της νευροχειρουργικής. Φιλοξενεί και προστατεύει τον εγκέφαλο στην κρανιακή κοιλότητα όπως επίσης προφυλάσσει άλλες ευαίσθητες δομές ζωτικής σημασίας για τις ειδικές αισθήσεις. Ο εγκέφαλος με τη σειρά του αποτελεί το πιο σύνθετο όργανο του ανθρώπινου σώματος. Παράγει κάθε σκέψη, δράση, μνήμη συναίσθημα και εμπειρία του κόσμου μας. Αυτή η ζελοειδής μάζα ιστού που ζυγίζει περίπου 1,4 κιλά περιέχει εκατό δισεκατομμύρια νευρικά κύτταρα ή νευρώνες. Οι εγκέφαλοί μας σχηματίζουν 1 εκατομμύριο νέες συνδέσεις για κάθε δευτερόλεπτο της ζωής μας. Το μοτίβο και η δύναμη των συνδέσεων αλλάζει συνεχώς και δεν υπάρχουν δύο όμοιοι εγκέφαλοι. Είναι σε αυτές τις μεταβαλλόμενες συνδέσεις εκεί που αποθηκεύονται οι μνήμες, αφομοιώνονται οι συνήθειες και διαμορφώνεται η προσωπικότητα, με την ενίσχυση ορισμένων στοιχείων της εγκεφαλικής δραστηριότητας και την απώλεια άλλων. Η νευροεπιστήμη έχει καταφέρει να αποσαφηνίσει ιδιότητες του εγκεφάλου σε επίπεδο κυτταρικό και νευρικό και να μεταφράσει αυτή τη γνώση σε θεραπεία για ασθένειες, παρόλ' αυτά, ακόμη έχουμε μια στοιχειώδη κατανόηση της εγκεφαλικής λειτουργίας. Η αντιμετώπιση εγκεφαλικών διαταραχών και η σχεδιαστική προσέγγισή τους χαίρουν λεπτομερούς έρευνας και λειτουργικής προσέγγισης καθώς αναφερόμαστε σε ένα όργανο του σώματος επιρρεπή σε οποιαδήποτε μεταβολή της ισορροπίας του. Στα πλαίσια της παρούσας διπλωματικής εργασίας, θα γίνει μια δευτερογενής έρευνα πάνω στην επιστήμη της μελέτης του εγκεφάλου και τη σημασία της ασφαλούς αποκατάστασης της λειτουργίας του σε περιπτώσεις εγκεφαλικών βλαβών. Στη συνέχεια, η έρευνα που προηγήθηκε θα μας εφοδιάσει με συμπεράσματα που θα χρησιμοποιηθούν ως αναφορά για τη σχεδίαση μοντέλων - συστημάτων ικανών να ικανοποιήσουν και να υποστηρίξουν την ανάγκη του ασθενούς και του γιατρού στο κομμάτι της εγκεφαλικής ισορροπίας/υγείας.