Μέθοδοι αποθεματοποίησης στις γενικές ασφαλίσεις : - Κεφαλιάν, Παναγούλα (2016)
Στην εργασία αυτή αναφέρεται η έννοια της αποθεματοποίησης που πραγματοποιεί μια ασφαλιστική εταιρία προκειμένου να είναι βιώσιμη, η σημαντικότητα της, καθώς και τα στάδια που αποτελούν την διαδικασία της. Συγκεκριμένα αναλύονται κάποιες βασικές μέθοδοι αποθεματοποίησης στον κλάδο των Γενικών Ασφαλίσεων. Σκοπός της εργασίας αυτής είναι να δειχθούν διάφορα μοντέλα που χρησιμοποιούνται στη διαδικασία της αποθεματοποίησης. Τα μοντέλα αυτά ανάλογα με τις υποθέσεις που κάνουν μπορούν να χωριστούν σε τρείς κατηγορίες:  Ντετερμινιστικά μοντέλα (Ντετερμινιστικές μέθοδοι αποθεματοποίησης)  Στοχαστικά μοντέλα (Στοχαστικές μέθοδοι αποθεματοποίησης)  Μπεϋζιανά μοντέλα (Μπεϋζιανές μέθοδοι αποθεματοποίησης) Τα ντετερμινιστικά μοντέλα, που παρουσιάζονται στην εργασία αυτή , είναι:  Το βασικό μοντέλο Chain- Ladder ή Simply Chain – Ladder  Το μοντέλο των Bornhuetter-Ferguson  Το μοντέλο Adjusted Inflation Chain – Ladder Τα στοχαστικά μοντέλα, που παρουσιάζονται στην εργασία αυτή , είναι:  Το μοντέλο του Mack  Το μοντέλο του Christofides Τα μπεϋζιανά μοντέλα, που παρουσιάζονται στην εργασία αυτή, είναι:  Το μοντέλο της Εκθετικής Οικογένειας  Το μοντέλο των Benktander-Hovinen Τέλος, πραγματοποιείται πρακτική εφαρμογή σε όλα τα παραπάνω μοντέλα και γίνεται σύγκριση μεταξύ των μεθόδων που παρουσιάστηκαν για την εξαγωγή συμπερασμάτων. Σημειώνεται ότι, στην πρακτική εφαρμογή χρησιμοποιούνται πραγματικά δεδομένα από την αστική ευθύνη του κλάδου αυτοκινήτων μιας ασφαλιστικής εταιρίας.