Ανάλυση κινδύνου απο ξηρασία : - Παπαδάκη, Βάγια (2016)
Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η εκτίμηση των επιπτώσεων των κλιματικών αλλαγών στην γεωργική καλλιέργεια της Ελλάδας. Συγκεκριμένα, εκτιμάται κατά πόσο ένα ακραίο φαινόμενο, στην περίπτωση αυτή, η ξηρασία, επηρεάζει την γεωργική παραγωγή. Στη συνέχεια, γίνεται διερεύνηση των επεισοδίων της ξηρασίας με την χρήση κάποιων δεικτών. Δηλαδή, ο δείκτης τυποποιημένων βροχοπτώσεων SPI, ο δείκτης δεκατημορίων και ο δείκτης καύσωνα DI ,με τους οποίους γίνεται η ανάλυση του φαινομένου της ξηρασίας στην περιοχή της Λάρισας και χρησιμοποιούνται δεδομένα από μη αρδευόμενη καλλιέργεια, όπως το κριθάρι, το σιτάρι και η σίκαλη. Τέλος, πραγματοποιείται έλεγχος συσχέτισης μεταξύ των γεωργικών προϊόντων και των δεικτών ξηρασίας και καύσωνα, ώστε να ελεγχθεί η σχέση μεταξύ τους και σε τι ποσοστό επηρεάζονται οι παραγωγές από τους δείκτες.