Μελέτη κινδύνου και λειτουργικότητας σε εγκατάσταση πετρελαιοειδών με τη μέθοδο Hazop : - Παπαντωνόπουλος, Κωνσταντίνος (2016)
Η παρούσα εργασία αναφέρεται στην εφαρμογή της μεθόδου Hazop (Hazard and Operability Study - Μελέτη Κινδύνου και Λειτουργικότητας) σε μια θεωρητική εγκατάσταση αποθήκευσης και διακίνησης πετρελαιοειδών. Στο πρώτο κομμάτι της μελέτης αναπτύσσεται και αναλύεται το θεωρητικό κομμάτι του Hazop, όπως προέκυψε από την έρευνα που έγινε τόσο στο αντίστοιχο πρότυπο, όσο και από βιβλία που αναπτύσσουν το θέμα της εύρεσης κινδύνων στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις διαχείρισης ρευστών. Η εφαρμογή του Hazop έγινε πάνω σε σχέδια μιας εγκατάστασης, η οποία βρίσκεται ήδη σε λειτουργία και έχουν αναπτυχθεί οι διαδικασίες λειτουργίας της. Τόσο τα σχέδια της εγκατάστασης όσο και οι απαραίτητες λειτουργικές διαδικασίες αναπτύχθηκαν από τον μελετητή για τις ανάγκες εκπόνησης της παρούσας μελέτης. Σκοπός της μελέτης είναι η ανεύρεση και αξιολόγηση όλων των πιθανών κινδύνων που συνδέονται με όλες τις λειτουργίες της εγκατάστασης και η αξιολόγησή τους με τη βοήθεια πίνακα εκτίμησης κινδύνου. Μελετάται η παραλαβή αμόλυβδης βενζίνης 95 από πλοίο, η αποθήκευσή της σε δεξαμενή και η μεταφορά του προϊόντος προς το βυτιοφόρο. Η μελέτη Hazop έχει πραγματοποιηθεί με τη βοήθεια του λογισμικού PHA-Pro 8, Process Hazard Analysis που έχει αναπτυχθεί από την εταιρεία HIS®. Στο τέλος της μελέτης του Hazop προκύπτουν συστάσεις για την πρόληψη ή τον μετριασμό των κινδύνων σε όποιο σημείο κρίνεται ότι δεν επαρκούν τα υπάρχοντα μέτρα ασφαλείας της εγκατάστασης.