Η τεχνική του cut-out animation : - Φυλαχτός, Γεώργιος (2016)
Το θέμα της διπλωματικής, εντάσσεται στην ερευνητική περιοχή της επίδρασης των τεχνικών του animation στην αισθητική της ταινίας, όπως αυτή γίνεται αντιληπτή από τους θεατές. Η επιλογή του συγκεκριμένου θέματος, έγινε πρωταρχικά, εξαιτίας του ενδιαφέροντός μου για τις ταινίες κινουμένων σχεδίων και περεταίρω, λόγω της προτίμησής μου για την πιο πειραματική πλευρά τους. To cut-out animation ανήκει σε αυτήν την κατηγορία, με αρκετά πειραματικά χαρακτηριστικά, που προέρχονται κυρίως, από τον πιο προσωπικό τρόπο παραγωγής τους σε σχέση με τις πιο εμπορικές και τυποποιημένες μοντέρνες παραγωγές. Έτσι, δίνει περισσότερο χώρο στον καλλιτέχνη να δημιουργήσει και να μεταφράσει τις ιδέες του με έναν μοναδικό τρόπο. Η παρούσα διπλωματική έχει κύριο στόχο την ανάλυση και της τεχνικής του animation με χάρτινα αποκόμματα (cut-out animation). Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις διαθέσιμες σχεδιαστικές επιλογές που έχει ο δημιουργός με την τεχνική, τις διάφορες μεθόδους παραγωγής της, και πως αυτές επηρεάζουν αισθητικά το αποτέλεσμα. Ο σκοπός είναι μέσα από την σύγκριση των παραπάνω παραμέτρων να αναδειχτούν τα ιδιαίτερα στοιχεία της τεχνικής, τόσο σε τεχνικό όσο και σε αισθητικό πλαίσιο. Συγχρόνως, μέσω της προσωπικής υλοποίησης του γράφοντος, γίνεται η προσπάθεια παρουσίασης των διαθέσιμων εργαλείων, και κατανόησης της παραγωγικής διαδικασίας της τεχνικής.