Τεχνικές εκτίμησης και προσομοίωσης καμπύλων επιβίωσης : - Γιαννούσης, Περικλής (2016)
Η ανάλυση επιβίωσης, είναι ένας ιδιαίτερα ενδιαφέρον τομέας της Στατιστικής ο οποίος ασχολείται με την μελέτη του χρόνου μέχρι την εμφάνιση κάποιου γεγονότος που μας ενδιαφέρει. Μέσω στατιστικών μεθόδων που έχουν αναπτυχθεί, μπορούμε να αναλύσουμε δεδομένα επιβίωσης. Στην παρούσα εργασία παρουσιάζεται αρχικά στο πρώτο κεφάλαιο η ορολογία και οι βασικές έννοιες της ανάλυσης επιβίωσης καθώς και οι συναρτήσεις που την συνοδεύουν. Συνεχίζοντας, στο δεύτερο κεφάλαιο αναλύονται οι βασικότερες συνεχείς κατανομές που χρησιμοποιούνται στην ανάλυση επιβίωσης και ορίζεται η συνάρτηση πιθανοφάνειας ενώ στο τρίτο κεφάλαιο αναλύονται οι βασικές τεχνικές εκτίμησης της συνάρτησης επιβίωσης με μη παραμετρικό τρόπο. Έπειτα, στο τέταρτο κεφάλαιο παρουσιάζεται εκτενώς το μοντέλο αναλογικών κινδύνων του Cox έτσι ώστε να μελετηθεί η επίδραση των επεξηγηματικών μεταβλητών πάνω στην συνάρτηση κινδύνου. Στο πέμπτο κεφάλαιο αναλύονται μέθοδοι σύγκρισης καμπυλών επιβίωσης για την εξαγωγή συμπερασμάτων, ενώ στο τελευταίο κεφάλαιο παρουσιάζεται το σκεπτικό και η βασική ορολογία πίσω από την Μπεϋζιανή ανάλυση επιβίωσης.