Εναέριες χειρονομίες για πλοήγηση και επιλογή σε ψηφιακές συλλογές εικόνων με τη χρήση Kinect - Δομούζης, Χρήστος (2016)
Στις μέρες μας υπάρχει η τάση να τοποθετούνται σε δημόσιους χώρους μεγάλες οθόνες που δείχνουν διάφορες πληροφορίες. Μέχρι σήμερα η αλληλεπίδραση με τις οθόνες αυτές ήταν στατική δηλαδή ο χρήστης δεν μπορούσε να επέμβει και να αλλάξει το περιεχόμενο. Σήμερα όμως η αλληλεπίδραση αυτή αλλάζει και γίνεται πιο δυναμική επιτρέποντας στον χρήστη να χειριστεί το περιεχόμενο, για παράδειγμα να πλοηγηθεί σε ένα μενού και να βρει τις πληροφορίες που χρειάζεται. Η αλληλεπίδραση με αυτές τις οθόνες γίνεται με εναέριες χειρονομίες από απόσταση καθώς το περιεχόμενο που προβάλλουν είναι μεγάλο και οι χρήστες πρέπει να κάθονται σε απόσταση για να μπορούν να το δουν ολόκληρο και αυτός είναι και ο λόγος που η αλληλεπίδραση δεν έχει υλοποιηθεί με τεχνολογία αφής. Όταν το περιεχόμενο σχεδιάζεται για πρόσβαση από απομακρυσμένη οθόνη με εναέρια αλληλεπίδραση, χρησιμοποιούνται κάποια σχετικά καθιερωμένα σχεδιαστικά πρότυπα όπως χάρτες, μενού, συλλογές εικόνων κλπ. Στη συγκεκριμένη διπλωματική εξετάζονται οι συλλογές εικόνων (Image collection/Image gallery). Οι κυριότερες ενέργειες που μπορεί να εκτελέσει ένας χρήστης στις συλλογές αυτές είναι να πλοηγηθεί μεταξύ των εικόνων και να επιλέξει κάποια έτσι ώστε να δει περισσότερες πληροφορίες. Σε αντίθεση όμως με τις μέχρι τώρα γνωστές τεχνολογίες αφής (touch) όπου υπάρχουν καθιερωμένες χειρονομίες (πχ. η πλοήγηση γίνεται με το swipe) στην εναέρια αλληλεπίδραση δεν υπάρχουν καθιερωμένες χειρονομίες για πλοήγηση και επιλογή/αποεπιλογή. Οι στόχοι αυτής της διπλωματικής είναι 1)η διερεύνηση νέων τεχνικών εναέριας αλληλεπίδρασης για συλλογές εικόνων και άλλα σχεδιαστικά πρότυπα (π.χ. μενού) 2)η ανάπτυξη πρωτοτύπου συλλογής εικόνων με εναλλακτικές τεχνικές εναέριας αλληλεπίδρασης και 3) η αξιολόγηση ευχρηστίας αυτών των εναλλακτικών.