Μελέτη και σχεδίαση έξυπνου λευκού μπαστουνιού : - Σεζγήν, Τσιτάκ (2016)
Η οπτική αναπηρία σήμερα, ευτυχώς έχει μειωθεί αρκετά και αυτό οφείλεται στην εμπειρία που απέκτησαν οι άνθρωποι και οι γιατροί τα προηγούμενα χρόνια. Επίσης η ανάπτυξη της τεχνολογίας συνέβαλλε σημαντικά. Οι άνθρωποι πλέον ξέρουν καλύτερα πως να προφυλάσσονται από βασικούς κινδύνους που οδηγούν στην οπτική αναπηρία. Ξέρουν πλέον ότι δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή τα μάτια με οποιοδήποτε υλικό, ενώ όταν νιώθουν ενοχλήσεις ξέρουν ότι πρέπει να απευθυνθούν άμεσα σε οφθαλμίατρους. Όμως όταν υπάρχει τύφλωση εκ γενετής προσπαθούν να αποδεχτούν το τυφλό άτομο και το βοηθάνε σε οτιδήποτε μπορεί να χρειαστεί. Οι γιατροί αντίστοιχα έχουν επιλέξει μια μεγάλη βάση δεδομένων με τα οπτικά προβλήματα και τα αίτιά τους και έχουν προσπαθήσει να δώσουν λύσεις στα προβλήματα αυτά χρησιμοποιώντας και την τεχνολογία. Έτσι οι γιατροί δίνουν διάφορες συστάσεις στους ανθρώπους πριν εμφανιστεί κάποιο οπτικό πρόβλημα ή στα αρχικά στάδια του οπτικού προβλήματος. Ο στόχος είναι να εμποδιστεί η ολική τύφλωση του ατόμου. Γίνεται η κάθε προσπάθεια για να μην χάσει την όρασή του το άτομο. Για να μην γεννιούνται οπτικά ανάπηρα άτομα ή τυφλά άτομα έχουν δώσει επίσης διάφορες συστάσεις στους γυναικολόγους και στους μαιευτήρες για αποφυγή οπτικών αναπηριών που μπορεί να προκληθούν κατά την διάρκεια της γέννησης του βρέφους. Οι γιατροί χρησιμοποιώντας την τεχνολογία έχουν δώσει πάρα πολλές λύσεις σε οπτικά προβλήματα που προκαλούν ολική τύφλωση. Έτσι θα παρατηρήσουμε και παρακάτω στην εργασία ότι σε χώρες με μειωμένη τεχνολογία ή οφθαλμιάτρους τα ποσοστά τύφλωσης σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας είναι πολύ διαφορετικά από ότι στις ανεπτυγμένες χώρες. Παρόλο όμως που έχουν δοθεί τόσες πολλές λύσεις σε τόσο πολλά προβλήματα είναι πολύ θλιβερό το ότι η τεχνολογία και η προσπάθεια επίλυσης στο πρόβλημα κινητικότητας των ατόμων με προβλήματα όρασης και τυφλά άτομα, έχει μείνει πάρα πολύ πίσω και έχει γίνει ελάχιστη προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος αυτού. Έτσι σε μία προσπάθεια ερευνών σχεδιάστηκε το έξυπνο λευκό μπαστούνι αυτής της διπλωματικής εργασίας. Συγκεκριμένα, το έξυπνο λευκό μπαστούνι είναι μια συσκευή που μπορεί και βοηθάει τους ανθρώπους με προβλήματα όρασης και τυφλά άτομα. Η συσκευή πέρα από τον προσανατολισμό των ανθρώπων αυτών, ανιχνεύει επίπεδα και κρεμαστά εμπόδια ενημερώνει τον χρήστη με τρεις διαφορετικούς τρόπους για αυτά καθώς επίσης δίνει πληροφορίες για σημεία κοινωνικού ενδιαφέροντος. Παράλληλα με αυτά ο χρήστης όταν είναι σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης έχει την δυνατότητα να ενημερώνει τρεις πιο κοντινούς ανθρώπους του.