Θεωρητικό πλαίσιο, αστική καλλιέργεια & βιωσιμότητα : - Μπάτσιου, Βαρβάρα (2016)
Η αστική καλλιέργεια αναπτύσσεται παγκοσμίως ως ένα κίνημα επανασύνδεσης της κοινωνίας με τη γη, μέσω της παραγωγής τοπικών τροφίμων από αστούς καλλιεργητές. Η καλλιέργεια στην πόλη επανέρχεται στο πολιτικό προσκήνιο, στο πλασίο της έννοιας της βιώσιμης πόλης, διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του αστικού μεταβολισμού. Στα πλαίσια του αστικού οικοσυστήματος, η αστική καλλιέργεια συμβάλλει στην βιώσιμη διαχείριση των ενεργειακών και υλικών πόρων και ροών στην πόλη και στην ισορροπία μεταξύ δομημένου και φυσικού περιβάλλοντος. Η επανάχρηση εγκαταλελειμμένων ή μη αξιοποιημένων ιδιωτικών και δημόσιων χώρων, έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις στα σύγχρονα αστικά κέντρα. Η οργάνωση Γη, με το έργο της τα τελευταία χρόνια, έχει προσεγγίσει τον κάτοικο της πόλης ώστε να τον ευαισθητοποιήσει σε θέματα κοινωνικό-περιβαλλοντικής βάσης. Στην παρούσα φάση, η οργάνωση Γη, μέσω του νέου της υποσυνόλου ΓΗ @ Κ44, επιχειρεί την ενημέρωση ιδιωτικών ή δημόσιων φορέων με σκοπό την κοινωνική ευαισθητοποίηση και συμμετοχή στη δημιουργία ενός ευρύτερου δικτύου ανάπτυξης αστικών ταρατσόκηπων στην πόλη της Αθήνας. Με βάση αυτή τη δράση και την ύπαρξη δειγματικού ταρατσόκηπου στο κτίριο Κ44, ως πρότυπο παράδειγμα του εγχειρήματος, στην παρούσα διπλωματική εργασία θα αναλυθούν οι έννοιες της αστικής καλλιέργειας και της πράσινης οροφής (ταρατσόκηπος), ώστε να καταλήξει στην υλοποίηση αυτών των δεδομένων με τη μορφή σχεδιαστικού φυλλαδίου για την επίτευξη του σκοπού της οργάνωσης Γη.