Οπτική επικοινωνία και ο ρόλος της στον σχεδιασμό αφίσας : - Κακλίδη, Φωτεινή (2016)
Ο άνθρωπος από τα πρώτα χρόνια ύπαρξής του και κυρίως συνύπαρξής του με άλλα όντα, αναζήτησε τρόπους επικοινωνίας για να μπορέσει καταρχάς να επιβιώσει και στην συνέχεια να δημιουργήσει ικανές συνθήκες διαβίωσης. Η ομιλία ήταν ένα χαρακτηριστικό του που τον ξεχώρισε από τα υπόλοιπα όντα και τον βοήθησε να αναπτύξει κώδικες επικοινωνίας. Πριν όμως ακόμα μιλήσει ανέπτυξε ικανότητες οπτικής απεικόνισης, δηλαδή οπτικής αναπαράστασης, περιγραφής ή αποτύπωσης. Η οπτική απεικόνιση αυτόματα απόκτησε τεράστια δύναμη και περιεχόμενα πέρα από τον οπτικά εξωτερικό, διακοσμητικό της χαρακτήρα. Μαζί με την εξέλιξη του ανθρώπου εξελίχθηκαν και οι μέθοδοι επικοινωνίας. Οι άνθρωποι κάθε φορά, αναπροσδιόριζαν και προσάρμοζαν ανάλογα με τις τεχνολογικές, επιστημονικές και καλλιτεχνικές εξελίξεις τον ρόλο της οπτικής απεικόνισης στην επικοινωνία. Η αφίσα αποτελεί ένα πολύ αντιπροσωπευτικό παράδειγμα οπτικής επικοινωνίας αφού είναι ένα δυσδιάστατο προϊόν που επιζητά να τραβήξει με οπτικό ερέθισμα την προσοχή του περαστικού άμεσα και να του μεταφέρει οπτικά μια πληροφορία. Για αυτό το λόγο επιλέχτηκε η αφίσα ως αντικείμενο μελέτης στην εξέλιξη της οπτικής επικοινωνίας μέσω απεικόνισης. Παρ' όλες τις σύγχρονες μεθόδους επικοινωνίας παραμένει μέχρι σήμερα ένα σημαντικό εργαλείο επικοινωνίας γιατί είναι άμεσο και καταφέρνει έστω και με ένα αντίτυπο να ενημερώσει πολλούς παρατηρητές. Ο σχεδιασμός της επηρεάζεται από τις ανάγκες επικοινωνίας αλλά και την εκάστοτε καλλιτεχνική έκφραση του δημιουργού στον τόπο και τον χρόνο που παράγεται. Η διπλωματική αυτή διερευνά τη σχέση της οπτικής απεικόνισης με την επικοινωνία και αναζητά τους τρόπους που επιδρά στον σχεδιασμό αφίσας. Ερευνά τα ιστορικά γεγονότα που αποτέλεσαν σημεία-σταθμούς στην εξέλιξη της οπτικής επικοινωνίας με σκοπό να εντοπιστούν ποιοι είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν το ρόλο της οπτικής απεικόνισης στην επικοινωνία. Με στόχο τη δημιουργία μιας μεθοδολογίας σχεδίασης και το σχεδιασμό μιας αφίσας, μελετάτε ένα δείγμα αφισών ανά εποχή. Αυτή η διπλωματική δεν στοχεύει στην πλήρη καταγραφή των σχετικών με την οπτική επικοινωνία και αφίσα γεγονότων και εφαρμογών αλλά μέσω κάποιων δειγμάτων προσπαθεί να ερευνήσει τι είναι αυτό που επηρεάζει τελικά το σχεδιασμό αφίσας και να καταλήξει στη διαμόρφωση μιας μεθοδολογίας σχεδίασης.