Μελέτη για το σχεδιασμό συστήματος εσωτερικού χώρου τρίχωρου διαμερίσματος για την υποστήριξη/εξασφάλιση βέλτιστης ποιότητας διαβίωσης - Καλπύρη, Αφροδίτη-Μαρία (2016)
Στην παρούσα διπλωματική εργασία διερευνάται πλήρως ο προβληματικός χώρος και οι βασικές αρχές σχεδίασής του και αναδεικνύονται οι απαιτήσεις του χρήστη, με στόχο τη λεπτομερή σύνταξη των προδιαγραφών και των περιορισμών για τον άρτιο σχεδιασμό του τρίχωρου διαμερίσματος. Οι προδιαγραφές συντάσσονται με κύριο γνώμονα την επίλυση των λειτουργικών αναγκών του χρήστη. Μέσω της σχεδίασης αποσκοπούν στο σχεδιασμό ενός συστήματος που θα υποστηρίζει τη βέλτιστη ποιότητα διαβίωσης του χρήστη στο εσωτερικό του. Πιο συγκεκριμένα πραγματοποιείται έρευνα πάνω στις αρχές σχεδίασης εσωτερικού χώρου και στην επιρροή του χρώματος και του φωτισμού στην ψυχολογία του χρήστη. Ο συνδυασμός τους σε συνδυασμό με την ολοκληρωμένη μελέτη του χρήστη, του χώρου και την εργονομική προσαρμογή του οδηγούν στο αποτέλεσμα της βέλτιστης ολοκλήρωσης της σχεδίασης του χώρου. Ο χώρος εκλαμβάνεται ως σύστημα και χωρίζεται σε έξι υποσυστήματα: του μπάνιου, της κουζίνας, του γραφείου, του υπνοδωματίου, του καθιστικού και της τραπεζαρίας αντίστοιχα, τα οποία συνδέονται μεταξύ τους μέσω του διαδρόμου και όλα μαζί συνθέτουν το κύριο σύστημα του εσωτερικού χώρου του διαμερίσματος. Ο βαθμός σχεδίασης κάθε υποσυστήματος διαφέρει καθώς στο υποσύστημα της τραπεζαρίας θα γίνει σχεδίαση του χώρου και των προϊόντων τραπέζι και καρέκλες, ενώ στα υπόλοιπα υποσυστήματα θα γίνει σχεδίαση του χώρου και τα προϊόντα που θα προσαρμοστούν θα ληφθούν έτοιμα.