Αποστάσεις ουρανίων σωμάτων στον Αρίσταρχο τον Σάμιο : - Πούλη, Ειρήνη (2016)
Σκοπός της παρούσης εργασίας είναι η βιβλιογραφική ανασκόπηση στα επιτεύγματα του Αρίσταρχου,ειδικότερα όσον αφορά στους υπολογισμούς του για τις αποστάσεις των ουράνιων σωμάτων.Αρχικά γίνεται μια μικρή εισαγωγή για την σπουδαία επιστήμη της Αστρονομίας και τα ουράνια σώματα,ακολουθούν λίγα λόγια για τη ζωή του Αρίσταρχου,καθώς και από ποιους επηρεάστηκε.Γίνεται αναφορά στη σπουδαία ηλιοκεντρική θεωρία του και τέλος,εκτενέστερη αναφορά στο έργο του <<Περί μεγεθών και αποστημάτων Ηλίου και Σελήνης>>,το οποίο αποτελεί μία από τις πρώτες εφαρμογές των μαθηματικών σε επιστημονική μελέτη και είναι η μόνη που έχει διασωθεί.Βασίζεται βέβαια στο γεωκεντρικό μοντέλο αλλά είναι γνωστό από παραπομπές πληθώρα αρχαίων συγγραφέων ότι ο Αρίσταρχος είχε γράψει ακόμη μια πραγματεία,στην οποία πρότεινε την υπόθεση του ηλιοκεντρικού μοντέλου.Ο Αρίσταρχος ήταν εξαιρετικός επιστήμονας.Δυστυχώς,μια μερίδα της αστρονομικής κοινότητας,δεν του αποδίδει την τιμή που του αρμόζει. Ευελπιστώ,η παρούσα εργασία να αποτελέσει ένα μικρό δείγμα του πόσο οξυδερκής και πολύβουλος ήταν ο μεγάλος Έλληνας αστρονόμος Αρίσταρχος ο Σάμιος και πόσο σπουδαία ήταν η συμβολή του στην εξέλιξη της επιστήμης της Αστρονομίας και των Μαθηματικών.