Σύστημα διαχείρισης αυτοματισμών για έξυπνο σπίτι, με χρήση τεχνολογιών χαμηλού κόστους και λογισμικό ελεύθερου/ανοικτού κώδικα - Μελαμπιανάκης, Γιώργος (2016)
Στην εργασία αυτή γίνεται έρευνα, σχεδίαση και υλοποίηση πρωτοτύπου συστήματος διαχείρισης αυτοματισμών για έξυπνο σπίτι με χρήση τεχνολογιών χαμηλού κόστους και λογισμικό ελεύθερου/ανοικτού κώδικα. Η έρευνα βασίζεται σε τρεις άξονες, α. το "Έξυπνο σπίτι" όπου το σπίτι μελετάται σαν σύστημα ανθρώπινης δραστηριότητας, β. το "Διαδίκτυο των πραγμάτων" (IoT), γ. την υλικοτεχνική υποδομή και το λογισμικό που απαιτείται για την υλοποίηση ενός τέτοιου συστήματος. Η σχεδιαστική προσέγγιση του συστήματος βασίζεται στη μεθοδολογία "Goal directed design" (Kim Goodwin), επικεντρώνοντας στις ανάγκες και τους στόχους των χρηστών. Ταυτόχρονα δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην επεκτασιμότητα και την ετερογενή φύση των IoT εφαρμογών. Η μελέτη περίπτωσης εξετάζει πειραματικά τη σύνθεση του τελικού συστήματος με τα εξής χαρακτηριστικά, σαν κεντρικός δίαυλος επικοινωνίας υποσυστημάτων (κεντρικό σύστημα) χρησιμοποιείται το Openhab εγκατεστημένο σε ένα Raspberry Pi B+, σαν τοπικός εξυπηρετητής, με δύο ετερογενή υποσυστήματα. Το ένα υποσύστημα είναι δίκτυο RF αισθητήρων και το άλλο υποσύστημα είναι δίκτυο φωτισμού Wifi. Η αξιολόγηση επικεντρώνεται σε δύο τύπους αλληλεπίδρασης, εκείνης μεταξύ χρήστη-συστήματος και εκείνης μεταξύ περιβάλλοντος-συστήματος συναρτήσει των συνθηκών φωτισμού.