Τα τεχνητά ανοσιοποιητικά συστήματα στην αναγνώριση προτύπων : - Τσομπανίδη, Σταματία (2016)
Το θέμα της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι "Τα Τεχνητά Ανοσιοποιητικά Συστήματα στην Αναγνώριση Προτύπων". Τα τεχνητά ανοσιοποιητικά συστήματα είναι συστήματα που βασίζονται και είναι εμπνευσμένα από τα βιολογικά ανοσιοποιητικά συστήματα. Το ανοσιοποιητικό μας σύστημα είναι στην ουσία ένα (ευφυές) σύστημα μάθησης που συνεχώς μαθαίνει και εξελίσσεται. Ξεκινώντας, περιγράφουμε τι είναι ένα ευφυές σύστημα και ποια είναι τα χαρακτηριστικά του. Στη συνέχεια, παρουσιάζουμε τα βασικά θέματα της αναγνώρισης προτυπων (τις φάσεις από τις οποίες αποτελείται), και περιγράφουμε τα χαρακτηριστικά και τα πρότυπα, τα οποία εμφανίζονται στην αναγνώριση προτύπων. Κάνουμε, εν συνεχεία, την ανάλυση των δύο βασικών διαδικασιών της αναγνώρισης προτύπων, της κατηγοριοποίησης (classification) και της ομαδοποίησης (clustering). Αναφέρουμε τη χρήση των ευριστικών αλγορίθμων στην αναγνώριση προτύπων και παρουσιάζουμε μία υποκατηγορία τους, τους γενετικούς αλγορίθμους. Ακολουθεί το βασικό μας κεφάλαιο που αφορά τα τεχνητά αλλά και τα βιολογικά ανοιοποιητικά συστήματα. Γίνεται περιγραφή των βιολογικών ανοσιοποιητικών συστημάτων και η σύνδεσή τους με τα τεχνητά. Παρουσιάζουμε τους αλγορίθμους κλωνικής (με έμφαση στον αλγορίθμο CLONALG) και αρνητικής επιλογής (καθώς και την self-nonself διάκριση σε έναν υπολογιστή). Έπειτα, συγκρίνουμε τον αλγόριθμο κλωνικής επιλογής με τον γενετικό αλγόριθμο, μέσω κάποιων συναρτήσεων αξιολόγησης και στο τέλος αυτού του κεφαλαίου κάνουμε μία αναφορά στο ανοσιοποιητικό δίκτυο. Τέλος, βλέπουμε την εφαρμογή αυτών των τεχνητών ανοσιοποιητικών συστημάτων στην αναγνώριση προτύπων μέσα από ένα σύντομο παράδειγμα και την εφαρμογή των αλγορίθμων που περιγράψαμε στην ασφάλεια υπολογιστών.