Στενογραφικές μέθοδοι απόκρυψης πληροφορίας : - Γιοβανόπουλος, Νικόλαος (2016)
Η παρούσα εργασία αφορά την μελέτη μερικών στεγανογραφικών μεθόδων απόκρυψης πληροφορίας. Στο πρώτο κεφάλαιο ο αναγνώστης θα πεισθεί για την αναγκαιότητα προστασίας εμπιστευτικών πληροροφοριών και για να πετύχει κάτι τέτοιο ενθαρρύνεται να μελετήσει στεγανογραφικές μεθόδους. Επίσης γίνεται μια αναφορά στους τομείς όπου η στεγανογραφία εφαρμόζεται στην πράξη. Το δεύτερο κεφάλαιο έχει σκόπο να εφοδιάσει τον αναγνώστη με το κατάλληλο θεωρητικό υπόβαθρο της στεγανογραφίας. Συγκεκριμένα αναλύεται ένα μοντέλο στεγανογραφικού συστήματος και στη συνέχεια παρουσιάζονται τρία είδη στεγανογραφικού συστήματος ανάλογα με την χρήση κλειδιού. Ακόμα, ορίζεται πότε ένα στεγανογραφικό σύστημα είναι ασφαλές και πότε χαρακτηρίζεται ως robust. Προκειμένου να εξετάσουμε μεθόδους που βρίσκουν εφαρμογή σε ψηφιακές εικόνες, το κεφάλαιο τρία αποτελεί μια εισαγωγή στις βασικές αρχές επεξεργασίας εικόνας. Εδώ θα παρουσιαστούν οι έννοιες του σήματος και του συστήματος ενώ στη συνέχεια θα παρουσιαστούν οι μετασχηματισμοί Fourier που χρειάζονται για την ανάγκη της στεγανογραφίας. Στο τέλος του κεφαλαίου θα γίνει η σύνδεση του σήματος και των μετασχηματισμών Fourier με την ψηφιακή εικόνα. Από εδώ και πέρα ξεκινά η μελέτη των στεγανογραφικών μεθόδων. Στο τέταρτο κεφάλαιο αναλύονται μέθοδοι που εφαρμόζονται στο spatial domain της εικόνας. Το κύριο εργαλείο που παρουσιάζεται εδώ είναι η Αντικατάσταση του Λιγότερο Σημαντικού Ψηφίου (Least Significant Bit Substitution). Σε δύο μεθόδους μάλιστα τα αποτελέσματα από απλά πειράματα παραθέτονται. Το πέμπτο κεφάλαιο διαπραγματεύεται την απόκρυψη πληροφορίας στο frequency domain της εικόνας. Εδω το κύριο εργαλείο είναι ο μετασχματισμός συνημιτόνου και οι αλγόριθμοι που παρουσιάζονται δίνουν στο στεγανογραφικό σύστημα τον χαρακτήρα robustness.