Πλαίσια ανάπτυξης λογισμικού : - Σιμόπουλος, Δημήτριος (2016)
Σκοπός της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι η μελέτη των πλαισίων ανάπτυξης λογισμικού. Για την εκτενέστερη μελέτη αυτών, αναπτύχθηκε μια εφαρμογή για την απεικόνιση των πληροφοριών ενός κοινωνικού δικτύου με χρήση ενός συγκεκριμένου πλαισίου ανάπτυξης λογισμικού, του NetBeans Platform. Χρησιμοποιούνται στοιχεία και εργαλεία που παρέχονται από την προαναφερθείσα πλατφόρμα, με σκοπό την κατανόηση των προτερημάτων και διευκολύνσεων που αυτή προσφέρει. Η ίδια εφαρμογή αναπτύχθηκε και χωρίς την χρήση ενός πλαισίου, με βάση τη βασική βιβλιοθήκη γραφικών της γλώσσας προγραμματισμού Java. Στην εργασία μελετώνται επίσης συνοπτικά η δομή και τα χαρακτηριστικά των κοινωνικών δικτύων. Τέλος, εξάγονται τα συμπεράσματα και συγκρίνονται οι δύο εφαρμογές ως προς την υλοποίησή τους. Λαμβάνονται, ειδικότερα, υπόψιν στοιχεία όπως η ευκολία υλοποίησης και επικοινωνίας των διαφόρων τμημάτων των εφαρμογών καθώς και το μέγεθος της κάθε εφαρμογής, εκφρασμένο σε γραμμές κώδικα.