Μισός αιώνας Μάλια, 1960-2010 : - Αργυράκη, Ευαγγελία (2015)
Πέρα από κάθε αμφιβολία, ο τουρισμός αποτελεί σημαντικό παράγοντα οικονομικής ανάπτυξης ή μεγέθυνσης πολλών κρατών του πλανήτη μας, χωρίς όμως να αποτελεί και πανάκεια για την επίλυση όλων των οικονομικών τους προβλημάτων. Παρόλο που είναι ένας ευαίσθητος και ευάλωτος τομέας, έχει επιδείξει κατά το παρελθόν αξιοθαύμαστη αντοχή σε περιόδους κρίσεων, ανακόπτοντας πρόσκαιρα και μόνο τη διαχρονικά ανοδική πορεία του, ενώ και οι προοπτικές του για το μέλλον διαγράφονται εξαιρετικές. Για την Ελλάδα, ο τουρισμός αποτελεί τη «βαριά βιομηχανία» και ίσως το σημαντικότερο κλάδο της οικονομίας. Για την Κρήτη που αποτελεί τον κυριότερο τουριστικό προορισμό της χώρας, η σπουδαιότητα του τουρισμού είναι ιδιαίτερα εμφανής, κυρίως στην βόρεια παράκτια ζώνη. Η εργασία καταπιάνεται με την τουριστική ανάπτυξη και επικεντρώνεται στο μετασχηματισμό, μέσα απ’ αυτή, των Μαλίων, ενός από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς της Κρήτης. Αποτελείται συνολικά από 4 κεφάλαια: Το 1ο Κεφάλαιο είναι εισαγωγικό, κάνει μια μικρή αναφορά στα κύρια χαρακτηριστικά της περιοχής ενδιαφέροντος, καθώς και στο σκοπό που υπηρετεί η εργασία. Στο 2ο Κεφάλαιο γίνεται αναδρομή στην πορεία του τουρισμού, αναλύονται τα στάδια του κύκλου ζωής των τουριστικών προορισμών (κατά Butler), γίνεται αναφορά στην τουριστική ανάπτυξη της Ελλάδας και της Κρήτης, καθώς και στη συστηματική μελέτη του τουρισμού από τη Γεωγραφία. Το 3ο Κεφάλαιο αναφέρεται στο θεωρητικό πλαίσιο και τη μεθοδολογία της μελέτης, και στη συνέχεια υπεισέρχεται στο κυρίως θέμα, αυτό της τουριστικής ανάπτυξης και του μετασχηματισμού σε κάθε επίπεδο (περιβαλλοντικό, οικονομικό, κοινωνικό, πολιτισμικό) των Μαλίων, κατά τη χρονική περίοδο 1960 – 2010. Μάλιστα, η πεντηκονταετία χωρίζεται σε δυο υπο-περιόδους, 1η εικοσιπενταετία (αρχές δεκαετίας 1960 – μέσα δεκαετίας 1980) και 2η εικοσιπενταετία (μέσα δεκαετίας 1980 – τέλη δεκαετίας 2000) στη βάση κυρίως της απόκλισης της τουριστικής ανάπτυξης από τη βιωσιμότητα, ενώ εξετάζεται και η μετεξέλιξη της περιοχής στα πλαίσια του κύκλου ζωής των τουριστικών προορισμών (κατά Butler). Στο 4ο και τελευταίο Κεφάλαιο επιχειρείται μια σύνοψη των δεδομένων που προέκυψαν και αποτυπώνονται τα συμπεράσματα και οι προτάσεις που αφορούν το αντικείμενο του θέματος.