Υποστήριξη πελατοστρεφών επιχειρησιακών λειτουργιών με χρήση συστημάτων ERP (Enterprise Resource Planning) : - Χριστοδουλίδης, Χαράλαμπος (2015)
Τα Ολοκληρωμένα Πληροφοριακά Συστήματα Διαχείρισης Επιχειρησιακών Πόρων (ERP - Enterprise Resources Planning) θεωρούνται σήμερα απαραίτητα για την επιτυχή λειτουργία των σύγχρονων επιχειρήσεων. Ένα ERP σύστημα με τη βοήθεια των εκτεταμένων βάσεων δεδομένων που περιλαμβάνει και των πολυάριθμων δυνατοτήτων που προσφέρουν τα υποσυστήματα του, σε συνδυασμό με τη διασύνδεση όλων των υποσυστημάτων του μεταξύ τους, μπορεί να προσφέρει πολύ σημαντικά οφέλη σε μια επιχείρηση. Πολύ σημαντικό ρόλο, πέρα των ‘βασικών’ υποσυστημάτων, διαδραματίζουν επίσης και τα ‘νεότερα’ υποσυστήματα (προς την κατεύθυνση του διευρυμένου ERP II), όπως είναι το Σύστημα Διαχείρισης Πελατειακών Σχέσεων (Customer Relationship Management - CRM), το οποίο υποστηρίζει τις ιδιαίτερα σημαντικές ‘προ πώλησης’ (pre-sale) δραστηριότητες προώθησης των προϊόντων και των υπηρεσιών μιας επιχείρησης σε όσο το δυνατόν περισσότερους πελάτες. Σκοπός αυτής της διπλωματικής εργασίας είναι η μελέτη των δυνατοτήτων υποστήριξης των πελατοστρεφών (customer-facing) λειτουργιών μιας επιχείρησης με χρήση ERP συστημάτων, μέσω της υλοποίησης ενός υποθετικού σεναρίου με τη βοήθεια του λογισμικού ERP Epicor Application. Αρχικά, παρουσιάζουμε τα κύρια συστατικά του εν λόγω λογισμικού, και στη συνέχεια μέσω του υποσυστήματος Customer Relationship Management, εξετάζονται οι δυνατότητες υποστήριξης της προσέγγισης υποψήφιων πελατών με τη βοήθεια διαφημιστικών εκστρατειών (marketing campaigns). Επίσης ανατίθενται ρόλοι αλλά και έργα προς υλοποίηση (tasks) στο ανθρώπινο δυναμικό της επιχείρησης. Έπειτα μέσω του υποσυστήματος Quote Management του Epicor, δημιουργείται μία προσφορά για ένα παραγόμενο είδος σε έναν πελάτη (που προέκυψε ως αποτέλεσμα μιας τέτοιας διαφημιστικής εκστρατείας), από την οποία προκύπτει τελικά μια παραγγελία από αυτόν τον πελάτη. Με τη βοήθεια του υποσυστήματος Shipping & Receiving, δημιουργούμε ένα πακέτο προς αποστολή της παραγγελίας στον πελάτη. Τέλος ολοκληρώνεται η διαδικασία πώλησης του προϊόντος στον πελάτη, δημιουργώντας ένα τιμολόγιο με τη βοήθεια του υποσυστήματος Accounts Receivable, το οποίο αποπληρώνει ο πελάτης. Από την υλοποίηση του σεναρίου αυτού εξάγονται ενδιαφέροντα συμπεράσματα όσον αφορά τις μεγάλες δυνατότητες υποστήριξης των πελατοστρεφών λειτουργιών μιας επιχείρησης τις οποίες προσφέρουν τα σύγχρονα ERP συστήματα.