Τεχνικές κλειδώματος ψηφιακών κυκλωμάτων για ασφάλεια υλικού : - Ρίζος, Χρήστος Β. (2016)
Σε αυτήν την διπλωματική εργασία μελετούμε αρχικά τη μέθοδο Λογικού Κλειδώματος Υλικού που βασίζεται σε Ανάλυση Σφαλμάτων. Στη πορεία εξετάζουμε και προτείνουμε μία νέα μέθοδο, που βασίζεται σε αυτή, με σκοπό τη μεγιστοποίηση της ασφάλειας του υλικού. Για να πετύχουμε μεγαλύτερη ασφάλεια εξετάζουμε και τις πύλες AND και OR ως υποψήφιες για πύλες κλειδώματος, επιπλέον της πύλης XOR που χρησιμοποιείται από την αρχική μέθοδο. Εκμεταλλευόμαστε τα σημεία των κυκλωμάτων που λειτουργούν περισσότερο σε μία λογική τιμή και αντιμετωπίζουμε με διαφορετικό τρόπο τις διαφορετικές τιμές σφαλμάτων που ανιχνεύονται στις εξόδους των κυκλωμάτων για κάθε κόμβο τους. Αντιστοιχίζουμε τις διαφορετικές τιμές λειτουργίας των κόμβων των κυκλωμάτων σε κάθε μία εκ των πυλών κλειδώματος, μέσω κάποιων κριτηρίων. Στόχος είναι η μείωση του αριθμού των πυλών κλειδώματος που χρησιμοποιούνται από την αρχική μέθοδο ή η επίτευξη καλύτερου ποσοστού διαστρεβλωμένων εξόδων σε λειτουργία κλειδώματος με τον ίδιο αριθμό πυλών κλειδώματος. Το ποσοστό των διαστρεβλωμένων εξόδων εκφράζεται μέσω της απόστασης Hamming (Hamming Distance) σε σχέση με τις σωστές εξόδους του κυκλώματος. Για να μελετηθεί η αρχική, αλλά και η προτεινόμενη μέθοδος, αναπτύχθηκε λογισμικό σε γλώσσα προγραμματισμού Java. Το λογισμικό εντοπίζει τον καταλληλότερο κόμβο εντός ενός κυκλώματος για κλείδωμα, τοποθετεί μία από τις πύλες κλειδώματος ανάλογα με το ποια ικανοποιεί τα χαρακτηριστικά του κόμβου με βάση τα προκαθορισμένα κριτήρια, και υπολογίζει την απόσταση Hamming στο κλειδωμένο πλέον κύκλωμα. Ανάλογα με την τιμή της απόστασης Hamming, το λογισμικό αποφασίζει εάν θα συνεχίσει να εκτελείται η διαδικασία κλειδώματος του κυκλώματος ή αν θα τερματιστεί η λειτουργία του.