Μελέτη του φαινομένου της παλίροιας στους ωκεανούς : - Αργυρέα, Βασιλική (2016)
Στην παρούσα πτυχιακή εργασία μελετήθηκε το φαινόμενο της παλίρροιας στους ωκεανούς. Ως παλίρροια ορίζεται η εναλλασσόμενη ανύψωση και πτώση της θαλάσσιας επιφανειακής στάθμης σε σχέση με τη ξηρά, που οφείλεται στη βαρυτική έλξη που ασκούν στη Γη ο Ήλιος κι η Σελήνη. Αναλυτικότερα, στο πρώτο κεφάλαιο μελετήθηκε η εξίσωση της κίνησης για σημειακή μάζα ως προς μη αδρανειακό σύστημα αναφοράς. Η εξίσωση αυτή ξαναχρησιμοποιήθηκε στο δεύτερο και τρίτο κεφάλαιο. Το δεύτερο κεφάλαιο χωρίζεται σε τρεις ενότητες. Η πρώτη περιέχει τον προσδιορισμό της δύναμης που δημιουργεί την παλίρροια καθώς και την ποσοτική ανάλυση των ελκτικών δυνάμεων για το σύστημα Γη-Ήλιος και Γη-Σελήνης. Στη δεύτερη ενότητα έγινε ανάλυση του δυναμικού της παλίρροιας. Από αυτή προέκυψε ότι το δυναμικό παράγει τρεις τύπους παλιρροιών: τις μακράς περιόδου, τις ημι-ημερήσιες και τις ημερήσιες. Στην τρίτη ενότητα έγινε αρμονική ανάλυση του δυναμικού της παλίρροιας, όπου μελετήθηκαν οι διαταρασσόμενες συχνότητες που προκαλούνται από τις αστρονομικές παραμέτρους που εξαρτάται το δυναμικό. Τέλος, το τρίτο κεφάλαιο περιλαμβάνει την απόδειξη του θεωρήματος του Clairaut, ο οποίος κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το σχήμα της Γης είναι σφαιροειδές. Αυτό το αποτέλεσμα είναι πολύ χρήσιμο στην μελέτη του φαινομένου της παλίρροιας.