Smart Samos : ανάλυση απαιτήσεων και αρχική προδιαγραφή δράσεων έξυπνης πόλης για το Δήμο Σάμου = - Ζάχαρης, Νικόλαος (2016)
Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι να διερευνηθούν τομείς στους οποίους θα μπορούσαν να προωθηθούν έργα και δράσεις και να αναπτυχθούν ψηφιακές εφαρμογές, ώστε να ενταχθεί η Σάμος στις “Έξυπνες πόλεις”. Προς τούτο γίνεται η καταγραφή των δεδομένων και η ανάλυση των απαιτήσεων και αναγκών του νησιού. Συνυπολογίζοντας παραμέτρους, όπως η γνώμη των πολιτών, η οργανωτική, τεχνολογική και οικονομική υπόσταση του δήμου και η εμπειρία «καλών πρακτικών» από αρμόδιους “έξυπνων πόλεων” της Ελλάδας, επιχειρείται, για πρώτη φορά, η δημιουργία ενός «υβριδικού πολυκριτηριακού μοντέλου λήψης απόφασης», ειδικό για την επιλογή του καλύτερου σεναρίου εφαρμογής “έξυπνης πόλης” για τη Σάμο και μέσω αυτού προτείνονται συγκεκριμένες ψηφιακές εφαρμογές προτεραιότητας για το νησί. Η συλλογή των δεδομένων έγινε με την αποστολή δομημένων ερωτηματολογίων, αλλά και με επιτόπια συνάντηση με αρμόδια στελέχη και συνέντευξη από το Δήμαρχο Σάμου. Τα αποτελέσματα των ερευνών έδειξαν ότι οι πολίτες δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη ψηφιακών “έξυπνων” εφαρμογών. Επίσης, μέσα στους επιχειρησιακούς στόχους και στις προτεραιότητες του Δήμου είναι η ανάπτυξη εφαρμογών “έξυπνης πόλης” στη Σάμο, ώστε να γίνει έργο το όραμα της νέας ψηφιακής εποχής. Οι ψηφιακές εφαρμογές που προκρίνονται κατά προτεραιότητα είναι ηλεκτρονικές υπηρεσίες προς τους πολίτες και εφαρμογές, όπως η ανάπτυξη πληροφοριακού τουριστικού οδηγού, που υποστηρίζουν την κύρια οικονομική δραστηριότητα του νησιού, τον τουρισμό.