Παράγοντες υιοθέτησης τεχνολογιών επιχειρηματικής ευφυΐας – επιχειρηματικής αναλυτικής από τις Ελληνικές επιχειρήσεις = - Χατζηαναστασιάδης, Μιχαήλ - Μάριος (2016)
Η παρούσα ερευνητική διπλωματική εργασία μελετά παράγοντες όπως την ανάπτυξη βασικών υποδομών ΤΠΕ (Infrastructure Sophistication), τη χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης (Social Media), το μέγεθος της επιχείρησης, το ποσοστό του εξειδικευμένου προσωπικού ΤΠΕ (ICT Personnel), το ποσοστό του προσωπικού που χρησιμοποιούν PC, Terminal, ή Laptop συνδεδεμένα με το Intranet της επιχείρησης, τις επιχειρησιακές ικανότητες όσον αφορά Development και Relational Capabilities και τις πτυχές του ανταγωνισμού (Price/Non-Price Competition), ως παράγοντες υιοθέτησης συστημάτων Επιχειρηματικής Ευφυΐας και Επιχειρηματικής Αναλυτικής (BI/BA). Η έρευνα βασίστηκε σε δεδομένα 206 ελληνικών επιχειρήσεων από όλους τους κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Αξιοποιώντας το ερευνητικό θεωρητικό πλαίσιο Τεχνολογία – Οργάνωση – Περιβάλλον (ΤΟΕ) και κάνοντας χρήση μοντέλων δυαδικών λογιστικών παλινδρομήσεων προέκυψε ότι οι κυριότεροι παράγοντες υιοθέτησης BI/BA συστημάτων είναι οι αναπτυγμένες υποδομές ΤΠΕ και Social Media, οι οποίοι δημιουργούν ένα μεγάλο όγκο δεδομένων που μπορεί να αποτελέσει βάση των BI/BA συστημάτων. Επίσης, η πρόσβαση του προσωπικού των επιχειρήσεων στο εσωτερικό δίκτυο Intranet (πρόσβαση στα επιχειρησιακά δεδομένα), οι δυνατότητες ανάπτυξης λογισμικού και δημιουργίας συνεργατικών σχέσεων με τους χρήστες και τους προμηθευτές πληροφορικής είναι σημαντικοί παράγοντες υιοθέτησης BI/BA συστημάτων. Τέλος, οι παράγοντες του περιβάλλοντος των επιχειρήσεων που μελετήθηκαν δείχνουν να μην αποτελούν παράγοντα υιοθέτησης BI/BA συστημάτων.