Σχεδίαση & υλοποίηση εκπαιδευτικού συστήματος μικροελεγκτή (υλικό-λογισμικό) με διεπαφή WEB : - Αρακλιώτης, Στυλιανός (2015)
Το αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η ανάπτυξη μιας εύχρηστης πλατφόρμας, η οποία, με χρήση γραφικού περιβάλλοντος, θα δίνει τη δυνατότητα διαμόρφωσης της συμπεριφοράς ενός συστήματος με μικροελεγκτή συνδεδεμένο με διάφορους αισθητήρες και συσκευές εξόδου ( δίοδος, φωτοδίοδος, ηχείο, μοτέρ). Έχει δημιουργηθεί για εκπαιδευτικούς σκοπούς και απευθύνεται σε άτομα κυρίως παιδικής και προεφηβικής εφηβικής ηλικίας, με ελάχιστη ή και μηδενική γνώση προγραμματισμού. Ο εύχρηστος χαρακτήρας καθώς και η ευελιξία που προσφέρονται τόσο από πλευράς λογισμικού όσο και υλικού, διευκολύνει τη μύηση των χρηστών στον χώρο των ψηφιακών συστημάτων, της πληροφορικής και του προγραμματισμού αλλά επιπλέον μπορεί ακόμη να οδηγήσει, σε περαιτέρω ενασχόληση. Το γραφικό περιβάλλον αναπτύχθηκε με τη βιβλιοθήκη Blockly της Google, ενώ για την κατασκευή της πλακέτας, χρησιμοποιήθηκε η αρχιτεκτονική Arduino σε συνδυασμό με διάφορα στοιχειώδη εξαρτήματα (φωτοδίοδος, κουμπιά, κ.τ.λ.). Η μεταξύ τους επικοινωνία επιτεύχθηκε με τη βοήθεια του PHP server WAMP και μιας θύρας USB του υπολογιστή. Το γραφικό περιβάλλον επιτρέπει τη δημιουργία προγραμματισμού και διαμόρφωσης της συμπεριφοράς των διασυνδεδεμένων εξαρτημάτων, με τη χρήση και τον συνδυασμό κομματιών παζλ (blocks). Το τελικό αποτέλεσμα μεταφράζεται σε μια κωδικοποιημένη αλληλουχία χαρακτήρων, η οποία, στη συνέχεια, μέσω σειριακής επικοινωνίας (πάνω από τη σύνδεση USB), στέλνεται στον μικροελεγκτή. Ως τελική διαδικασία, ο ήδη προγραμματισμένος μικροελεγκτής αποκωδικοποιεί τους χαρακτήρες και εκτελεί τις κατάλληλες ενέργειες.