Information security incidents = Επεισόδια ασφάλειας πληροφοριών : - Λουκάς, Νικόλαος (2016)
Στην παρούσα πτυχιακή εργασία θα παρουσιάσουμε εν συντομία τις έννοιες μάθηση, οργανισμός μάθησης, οργανωσιακή και μηχανική μάθηση και τα είδη της μηχανικής μάθησης. Επίσης θα παρουσιάσουμε και θα αναλύσουμε τους διαφορετικούς τύπους συστημάτων ανίχνευσης εισβολών. Επιπλέον, περιγράφονται οι μέθοδοι ανίχνευσης εισβολών με τη χρήση μηχανικής μάθησης. Πιο συγκεκριμένα περιγράφονται συστήματα ανίχνευσης εισβολών με τη χρήση Μπεϋζιανών δικτύων (Bayesian networks), γενετικών αλγορίθμων (genetic algorithms), νευρωνικών δικτύων, στατιστικών μεθόδων, εξόρυξης δεδομένων και αλγορίθμων ταξινόμησης. Θα παρουσιάσουμε επίσης τους διαφορετικούς τύπους και τον γενικότερο τρόπο λειτουργίας συστημάτων αποτροπής / αντιμετώπισης εισβολών καθώς επίσης και μεθόδους αποτροπής εισβολών με τη χρήση μηχανικής μάθησης. Πιο συγκεκριμένα περιγράφονται συστήματα ανίχνευσης εισβολών με τη χρήση Μπεϋζιανών δικτύων (Bayesian networks), γενετικών αλγορίθμων (genetic algorithms), νευρωνικών δικτύων, στατιστικών μεθόδων, εξόρυξης δεδομένων και αλγορίθμων ταξινόμησης. Τέλος θα παρουσιαστούν οι προτεινόμενες τεχνικές αντιμετώπισης των συμβάντων ασφαλείας από πρότυπα τα οποία εστιάζουν στην ασφάλεια πληροφοριακών συστημάτων όπως το ITIL, το ISO, NIST και το COBIT. Επιπλέον, θα περιγραφούν κάποιες μελέτες σχετικά με την εφαρμογή της μηχανικής μάθησης στην αντιμετώπιση συμβάντων και στην μάθηση από αυτές.