Σχεδίαση και υλοποίηση σε υλικό ενός multi-standard LDPC αποκωδικοποιητή : - Καλαμπούκας, Ανδρέας (2015)
Στα σύγχρονα τηλεπικοινωνιακά συστήματα, κωδικοποίηση καναλιού ονομάζεται η διαδικασία ένθεσης στα προς αποστολή δεδομένα πλεονάζουσας πληροφορίας, με σκοπό την ανίχνευση ή/ και τη διόρθωση σφαλμάτων που μπορεί να συμβούν κατά τη μετάδοση των δεδομένων. Τα τελευταία χρόνια, σε πολλά σύγχρονα τηλεπικοινωνιακά συστήματα, έχουν υιοθετηθεί για τον σκοπό αυτόν οι LDPC κώδικες. Οι LDPC κώδικες είναι κώδικες ελέγχου και διόρθωσης σφαλμάτων που προκύπτουν κατά τη μετάδοση της πληροφορίας, με βασικό γνώρισμα τους, τον χαμηλής πυκνότητας πίνακα ελέγχου ισοτιμίας (Low Density Parity Check). Οι κώδικες LDPC έχουν εξαιρετικές επιδόσεις που πλησιάζουν πολύ κοντά στο όριο χωρητικότητας του καναλιού που ορίζει το θεώρημα του Claude E. Shannon, συνεισφέροντας με αυτόν τον τρόπο στην εξασφάλιση αξιόπιστης μετάδοσης δεδομένων σε τηλεπικοινωνιακούς διαύλους με μεγάλο θόρυβο. Η αποκωδικοποίηση γίνεται μέσω μιας επαναληπτικής διαδικασίας ανταλλαγής μηνυμάτων πληροφορίας. Για την υλοποίησή τους σε επίπεδο υλικού, πολύ σημαντικός είναι και ο μεγάλος βαθμός παραλληλισμού που προσφέρουν. Το αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής εργασίας, αφορά τη μοντελοποίηση, τον σχεδιασμό και την υλοποίηση σε υλικό ενός ευέλικτου και παραμετρικού LDPC αποκωδικοποιητή, με στόχο την εύκολη ενσωμάτωσή του σε σύγχρονες τηλεπικοινωνιακές εφαρμογές που προδιαγράφονται από τα σύγχρονα πρότυπα επικοινωνιών [όπως π.χ. τα Gh.n (G.9960-G.9961), WiFi (802.11n), WiMax ( 802.16e) και Digital Video Broadcasting (DVB)].