Προσομοίωση της ανεμογενούς-κυματογενούς θαλάσσιας κυκλοφορίας και της διάχυσης-διασποράς ρύπων με τη χρήση μαθηματικών μοντέλων : - Καρασάνη, Μαρία (2009)
Στην παρούσα πτυχιακή εργασία επιδιώκεται η προσομοίωση των φαινομένων της ανεμογενούς και κυματογενούς θαλάσσιας κυκλοφορίας καθώς και της διάχυσης-διασποράς των ρύπων στο θαλάσσιο περιβάλλον. Η σύνδεση των φαινομένων οφείλεται στο γεγονός ότι η κυκλοφορία των ρευμάτων είναι αυτή που ορίζει την διασπορά των ρύπων στο θαλάσσιο περιβάλλον. Η προσομοίωση γίνεται με την χρήση μαθηματικών μοντέλων/ομοιωμάτων. Πρόκειται για υπολογιστικά «εργαλεία» με τα οποία δίνεται η δυνατότητα προσομοίωσης φαινομένων- μηχανισμών που λαμβάνουν χώρα στην παράκτια ζώνη όπως για παράδειγμα τα φαινόμενα που περιγράφονται παραπάνω. Για την περιγραφή της ανεμογενούς κυκλοφορίας χρησιμοποιήθηκε το μαθηματικό μοντέλο CIRCWIND, με αρχείο εισόδου το αρχείο βαθών depth.dat (αρχείο με την βαθυμετρία της περιοχής), το οποίο εφαρμόστηκε για 8 ανέμους (Β-Α-Ν-Δ-ΒΑ-ΝΑ-ΝΔ-ΒΔ). Στην συνέχεια και για την περιγραφή της κυματογενούς κυκλοφορίας χρησιμοποιήθηκαν τα μοντέλα WAVE-LS, όπου αναφέρεται στη μετάδοση των κυματισμών στον παράκτιο χώρο και τα δεδομένα τα οποία εξήχθησαν, χρησιμοποιήθηκαν σαν αρχεία εισόδου στο μαθηματικό ομοίωμα CIRRS_H, το οποίο τελικά απέδωσε αποτελέσματα για την κυματογενή κυκλοφορία της θαλάσσιας περιοχής.. Τέλος, εφαρμόστηκε τόσο για την ανεμογενή όσο και για την κυματογενή κυκλοφορία το μοντέλο OIL_F που έδωσε αποτελέσματα για την διάχυση- διασπορά ρύπων. Τα αποτελέσματα των μοντέλων αποδόθηκαν με το πρόγραμμα Surfer 7.0, πρόγραμμα αποτύπωσης ισοϋψών καμπυλών (βαθυμετρίας) και τρισδιάστατης απεικόνισης της επιφάνειας. Η παραπάνω μεθοδολογία εφαρμόστηκε για την θαλάσσια περιοχή του κόλπου της Αλεξανδρούπολης. Η συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή παρουσιάζει επιπλέον ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω της αναμενόμενης κατασκευής του πετρελαιαγωγού Burgas-Αλεξανδρούπολη, ο οποίος σύμφωνα με τις μελέτες που έχουν γίνει θα καταλήγει στην παράκτια περιοχή της Αλεξανδρούπολης. Έτσι η κατανόηση της θαλάσσιας κυκλοφορίας της περιοχής καθώς και η διασπορά των ρύπων (π.χ. πετρέλαιο στην περίπτωση ατυχήματος) δίνει την δυνατότητα για πιο ολοκληρωμένη διαχείριση της παράκτιας ζώνης, η οποία συμπεριλαμβάνει και την προστασία του ευαίσθητου οικοσυστήματος του Δέλτα του Έβρου.