Πνευματική Ιδιοκτησία και User Generated Content : - Παπαγεωργίου, Κυριάκος (2015)
Η παρούσα διπλωματική πραγματεύται το θέμα της Προστασία της Πνευματικής Ιδιοκτησίας και ειδικότερα σε περιβάλλοντα User Generated Content. Αρχικά, γίνεται μια σύντομη ιστορική αναδρομή στο θεσμικό πλαίσιο της Πνευματικής Ιδιοκτησίας ξεκινώντας από την πρώτη φορά που προστατεύτηκε το δικαίωμα του δημιουργού και καταλήγοντας στον πρώτο πλήρη νόμο που θεσπίστηκε στην Ελλάδα. Ακολουθεί παρουσίαση των σημαντικότερων ρυθμίσεων σε Διεθνές επίπεδο, των πρώτων μεγάλων συνθηκών, όπως αυτή της Βέρνης και τη δημιουργία των σχετικών Οργανισμών όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Διανοητικής Ιδιοκτησίας, το Κοινοτικό Κεκτημένο ακολουθούμενο από την Εθνική Νομοθεσία. Απαραίτητη κρίνεται η αναφορά βασικών εννοιών, σχετικών με την Πνευματική Ιδιοκτησία, πριν να προχωρήσουμε στο Νομικό Πλαίσιο σχετικά με το Διαδίκτυο. Στη συνέχεια παρουσιάζονται οι ιδιότητες του User Genarated Content, η φιλοσοφία και οι χρήστες του και, φυσικά, οι ισχύουσες νομοθετικές συνθήκες στο περιβάλλον του. Επίσης, εξετάζεται η εναλλακτική πλευρά των Creative Commons καθώς και δύο πρόσφατες εξελίξεις σε Κοινοτικό επίπεδο σε σχέση με την ισχύουσα διαδικτυακή φιλοσοφία.