Δημογραφική ανάλυση της Ελλάδας και κοινωνικές προεκτάσεις : - Κολοφωτιάς, Γεώργιος (2016)
Στην παρούσα εργασία εξετάζουμε την δημογραφική εξέλιξη του πληθυσμού της Ελλάδας κατά την περίοδο 1956-2012. Μελετάμε ξεχωριστά τα δημογραφικά φαινόμενα και πώς αυτά επηρεάζουν την εξέλιξη του πληθυσμού. Πρώτα την γεννητικότητα, μετά την θνησιμότητα και τέλος την μετανάστευση. Τα δεδομένα για τις γεννήσεις, τους θανάτους και τον μέσο πληθυσμό τα πήραμε από την ΕΛΣΤΑΤ. Είναι χωρισμένα ανά φύλο και σε πενταετείς ηλικιακές ομάδες. Υπολογίζουμε κάποιους ενδεικτικούς δείκτες για κάθε δημογραφικό φαινόμενο και σχολιάζουμε τα αντίστοιχα αποτελέσματα για την χώρα μας. Έπειτα αναπτύσουμε τα πενταετή δεδομένα σε μονοετή με την μέθοδο της Κωστάκη και χρησιμοποιούμε τα αποτελέσματα για να εκτιμήσουμε το προσδόκιμο ζωής. Επίσης υπολογίζουμε και κάποιους ενδιαφέρον δείκτες που δίνουν επιπλέον πληροφορίες για τάσεις στην χώρα μας. Συγκρίνουμε όλα τα αποτελέσματα για την χώρα μας με τα αντίστοιχα του Βελγίου και της Γαλλίας και προσπαθούμε να δώσουμε πιθανές εξηγήσεις με βάση οικονομικές θεωρίες για τα δημογραφικά φαινόμενα και οικονομικούς δείκτες. Μελετάμε διάφορες μεθόδους δημογραφικών προβολών. Με βάση τα συμπεράσματα στα οποία έχουμε καταλήξει από τα παραπάνω, εξετάζουμε την εξέλιξη του πληθυσμού μέσω την αναλυτικοσυνθετικής μεθόδου δημογραφικής προβολής. Εστιάζουμε την προσοχής μας στην επιρροή των οικονομικών παραγόντων στα παραπάνω δημογραφικά φαινόμενα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην πρόσφατη περίοδο της οικονομικής κρίσης και να δούμε αν τελικά αυτή επηρεάζει την εξέλιξη των δημογραφικών φαινομένων.