Στάσεις των νέων ανέργων για το θεσμό της επαγγελματικής συμβουλευτικής-προσανατολισμού και τις επαγγελματικές επιλογές στην περιοχή της Αθήνας : - Νεστοράκη, Δέσποινα (2015)
Στόχος της έρευνας ήταν να διερευνηθούν οι αντιλήψεις των νέων για το θεσμό της Επαγγελματικής Συμβουλευτικής και του Προσανατολισμού και να αξιολογηθεί ο ρόλος που διαδραματίζει στην επαγγελματική ανάπτυξη τους. Οι νέες πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες εξαιτίας της χρηματοπιστωτικής κρίσης στην Ελλάδα οδήγησαν στη μεταβολή των παραδοσιακών εργασιακών σχέσεων και συνθηκών. Οι ευέλικτες μορφές εργασίας και η εθελοντική εργασία, που αποτελούν πια σημαντικό μέρος της σύγχρονης αγοράς εργασίας, σε συνδυασμό με τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, ταλανίζουν τους νέους στην εύρεση εργασίας, πάρα τους τίτλους και τα εφόδια που διαθέτουν. Είναι επομένως σημαντική η καθοδήγησή τους από ειδικούς συμβούλους για τη λήψη σωστών επαγγελματικών αποφάσεων και την εύρεση της κατάλληλης θέσης εργασίας. Τα ευρήματα της έρευνας επιβεβαίωσαν τη θετική αξιολόγηση του θεσμού της Συμβουλευτικής από τους νέους, κυρίως μέσω των προσωπικών τους εμπειριών, ενώ ανέδειξαν τον ρόλο του σύμβουλου ως εξαιρετικά σημαντικό για την αποτελεσματικότητα της συμβουλευτικής διαδικασίας. Επίσης, τα υποκείμενα της έρευνας ενισχύουν την πεποίθηση ότι ο επαγγελματικός προσανατολισμός και η επαγγελματική ανάπτυξη είναι συνεχείς και δυναμικές διαδικασίες.