Συμβολικοί πόλεμοι για την ιστορία : - Κωστοπούλου, Ιλιάδα (2016)
Τα σχολικά εγχειρίδια της Ιστορίας έχουν πυροδοτήσει "ιστορικούς πολέμους" διεθνώς. Στην Ελλάδα τα σχολικά εγχειρίδια έχουν προκαλέσει αντιπαραθέσεις σε πολιτικό και ιδεολογικό επίπεδο ήδη από τις αρχές του 20ου αιώνα. Από τις πιο πρόσφατες είναι η διαμάχη που ξέσπασε το 2007 με αφορμή τη συγγραφή του σχολικού βιβλίου Ιστορίας της Στ' Δημοτικού Στα νεότερα και σύγχρονα χρόνια. Το βιβλίο επικρίθηκε για τον αντεθνικό του χαρακτήρα. Συγκεκριμένα, αιτίες της σφοδρής επίκρισης αποτέλεσαν το προσβλητικό του ύφος κατά την αφήγηση συγκεκριμένων τραυματικών γεγονότων, η τηλεγραφική και άνευρη παρουσίαση των ένδοξων στιγμών και των ηρωικών προσωπικοτήτων του έθνους, καθώς, και η αποσιώπηση εθνικών-χριστιανικών μύθων. Η δημόσια αυτή διαμάχη έθεσε πολλά ερωτήματα τόσο για το χαρακτήρα της σχολικής Ιστορίας και της εκπαίδευσης εν γένει όσο για το ρόλο της Ιστορίας και ίδιων των ιστορικών.