Επαναπροσδιορισμός φύλου και έγγραφα ταυτοποίησης : - Κασαπίδου, Ρούσσα (2015)
Η παρούσα εργασία ειδίκευσης έχει στόχο να αναδείξει τις εντάσεις οι οποίες δημιουργούνται όταν η περιγραφή των υποκειμένων στο νομικό φαντασιακό διαφέρει θεμελιωδώς από τον τρόπο με τον οποίο τα ίδια αυτοπροσδιορίζονται. Συγκεκριμένα επιχειρείται μια ανθρωπολογική προσέγγιση των διαπραγματεύσεων που προκύπτουν από την μη ευθυγράμμιση του έμφυλου αυτοπροσδιορισμού με την αναγραφόμενη ένδειξη στα επίσημα έγγραφα ταυτοποίησης. Οι διαπραγματεύσεις αυτές επηρεάζουν την πραγματικότητα των υποκειμένων αλλά και τον τρόπο με τον οποίο γίνονται συνολικά αντιληπτές οι έννοιες του φύλου, του νόμου αλλά και η σχέση του κράτους με τους πολίτες του όπως αυτή διαμεσολαβείται από τα γραφειοκρατικά συστήματα. Εξετάζοντας το ελληνικό νομικό πλαίσιο που ρυθμίζει την δυνατότητα διόρθωσης του επίσημου έμφυλου χαρακτηρισμού στα έγγραφα ταυτοποίησης, γίνεται μια απόπειρα σχολιασμού του πλαισίου αυτού συνομιλώντας με τρανς άτομα που έρχονται σε καθημερινό επίπεδο αντιμέτωπα με τις συνέπειες της αστοχίας του επίσημου έμφυλου χαρακτηρισμού τους.