Καινοφανείς εύτηκτοι διαλύτες : - Μπακιρτζή, Χριστίνα; Τριανταφυλλίδου, Αικατερίνη (2016)
Στην παρούσα πτυχιακή μελέτη μελετήθηκαν επιλεγμένα γηγενή ελληνικά φαρμακευτικά φυτά, συμπεριλαμβανομένων του δίκταμου, του μάραθου, της μαντζουράνας, της μέντας και του φασκόμηλου, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν ώστε να δοκιμαστεί η αποτελεσματικότητα ορισμένων νέων φυσικών εύτηκτων διαλυτών, που είχαν ως βάση το γαλακτικό οξύ (NADES), με σκοπό την εκχύλιση πολυφαινολικών ενώσεων. Οι εκχυλίσεις έγιναν με την χρήση υπερήχων και υδατικών μιγμάτων 80% (ν/ν) των εύτηκτων διαλυτών, οι οποίοι ήταν: γαλακτικό οξύ: χλωριούχος χολίνη, γαλακτικό οξύ: οξικό νάτριο, γαλακτικό οξύ: οξικό αμμώνιο και γαλακτικό οξύ: γλυκίνη: νερό, σε μοριακές αναλογίες 3:1, 3:1, 3:1 και 3:1:3 αντίστοιχα. Τα τρία τελευταίαNADES αναφέρονται για πρώτη φορά. Το νερό και 60% (ν/ν) υδατικό διάλυμα αιθανόλης χρησιμοποιήθηκαν επίσης ως διαλύτες σύγκρισης. Τα αποτελέσματα που ελήφθησαν αποδεικνύουν ότι το γαλακτικό οξύ: γλυκίνη: νερό παρουσίασε υψηλή απόδοση, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις το γαλακτικό οξύ: οξικό νάτριο και το γαλακτικό οξύ: οξικό αμμώνιο ήταν εξίσου αποτελεσματικά. Τα εκχυλίσματα με υψηλή συγκέντρωση σε πολυφαινόλες μπορούν επίσης να έχουν υψηλή ικανότητα απόσβεσης ριζών και αναγωγική δύναμη. ΤαNADESπου δοκιμάστηκαν ήταν μη-τοξικά, από ανανεώσιμες πηγές και εξαιρετικά αποτελεσματικοί διαλύτες για την ανάκτηση πολυφαινολών από φαρμακευτικά φυτά. Τα ευρήματα της παρούσας μελέτης ερμηνεύτηκαν στο πλαίσιο των εικασιών σχετικά με την πολικότητα των NADES που δοκιμάστηκαν.