Παραγωγή και εμπορία μελιού Λήμνου : - Μπαγκατουρίδου, Έλενα Β. (2015)
Η παρούσα εργασία μελετά το μέλι, τη μελισσοκομία καθώς και την επιχειρηματική δραστηριότητα αυτής σε όλη την Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στο νησί του Βορειοανατολικού Αιγαίου, τη Λήμνο. Το παρών σύγγραμμα χωρίζεται σε 5 κύριες θεματικές ενότητες.Το 1ο μέρος δίνει έμφαση στο ιστορικό ανάπτυξης της μελισσοκομίας στην Ελλάδα από τα αρχαία χρόνια μέχρι και σήμερα.Το 2ο μέρος εστιάζει στους ορισμούς του μελιού, του κεριού, της πρόπολης, της γύρης, του βασιλικού πολτού καθώς και στις ιδιότητες αυτών, την χημική τους σύνθεση και άλλες βασικές πληροφορίες για το μέλι και τα παράγωγα του. Ακόμα σε αυτό το κεφάλαιο αναφέρονται όλα τα είδη μελιού της Ελλάδας και τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά αυτών. Στο 3ο μέρος επιχειρείται μια προσπάθεια συγκέντρωσης στατιστικών πληροφοριών για την παγκόσμια αγορά μελιού, την αγορά της Ε.Ε, όπως και της Ελλάδας και συνεχίζει με πληροφορίες κάποιων Ελληνικών μελισσοκομικών επιχειρήσεων με όλα τα στοιχεία αυτών όπως οικονομικά στοιχεία, είδη μελιού, τιμές πώλησης προϊόντων κ.ά. Το 4ο μέρος επικεντρώνεται στη μελισσοκομία της Λήμνου. Ξεκινά με το ιστορικό ανάπτυξης της μελισσοκομίας στο νησί και συνεχίζει με τη δημιουργία του συνεταιρισμού, των αριθμό των μελισσοκόμων, τις ποσότητες παραγωγής μελιού, τα οικονομικά στοιχεία του κάθε παραγωγού ξεχωριστά αλλά και του συνεταιρισμού τα οποία εμφανίζονται με σχετικά γραφήματα.Καταληκτικά ο επίλογος αναλύει ένα προτεινόμενο επιχειρηματικό μοντέλο και ένα σχέδιο βελτίωσης για οποιονδήποτε ανερχόμενο μελισσοκόμο στο νησί της Λήμνου.