Σύσταση και διατροφική αξία ελαιολάδου : - Ξαγοράρης, Μαρίνος (2016)
Η αθηροσκλήρωση είναι μία χρόνια φλεγμονώδης νόσος η οποία προσβάλλει όλα τα αγγεία του σώματος και κυρίως τις μεσαίου και μεγάλου μεγέθους ελαστικές αρτηρίες. Τα καρδιαγγειακά νοσήματα, τα οποία αποτελούν την κλινική έκφραση της προχωρημένης αθηροσκλήρωσης, αποτελούν μία από τις κυρίαρχες αιτίες νοσηρότητας και θνησιμότητας παγκοσμίως. Το οξειδωτικό στρες μαζί με τη φλεγμονή και τη θρόμβωση, αποτελούν τους τρεις κεντρικούς παθοφυσιολογικούς μηχανισμούς της αθηροσκλήρωσης. Η διατροφή είναι ένας περιβαλλοντικός παράγοντας σημαντικής σπουδαιότητας. Συγκεκριμένα η μεσογειακή δίαιτα και οι ευεργετικές δράσεις της, όσον αφορά τις καρδιοαγγειακές παθήσεις, αποτελεί εδώ και πολλές δεκαετίες ένα θέμα συζήτησης στο χώρο της επιστήμης. Αυτή η έννοια είναι πολύ χρήσιμη στο να εξηγήσει τα απροσδόκητα ή αμφισβητούμενα ιατρικά και επιστημονικά στοιχεία, όπως το χαμηλό ποσοστό θνησιμότητας από καρδιοαγγειακές παθήσεις στη μεσογειακή νότια Ευρώπη σε σύγκριση με άλλες χώρες. Ένα από τα βασικά τρόφιμα το οποίο έχει μελετηθεί εκτενώς ως προς τις επιδράσεις του στις καρδιαγγειακές παθήσεις είναι το ελαιόλαδο. Ένας τεράστιος όγκος δεδομένων από επιδημιολογικές και κλινικές μελέτες συσχετίζει την υψηλή κατανάλωση ελαιολάδου με τη μείωση της επίπτωσης καρδιαγγειακής νόσου καθώς και συγκεκριμένων κλινικών δεικτών που σχετίζονται με την αθηροσκλήρωση. Οι ευεργετικές επιδράσεις του ελαιολάδου αποδίδονται στο πλήθος μικροθρεπτικών συστατικών που περιέχει, και στην υψηλή περιεκτικότητα του σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα. Νέα δεδομένα προτείνουν ότι οι θρεπτικές ιδιότητες του ελαιολάδου οφείλονται όχι μόνο στο μεγάλο ποσό των μονοακόρεστων λιπαρών οξέων αλλά και στα μικροσυστατικά που περιλαμβάνουν τις τοκοφερόλες, το σκουαλένιο, τα καροτενοειδή, τις στερόλες, τις φαινολικές ενώσεις και άλλες ενώσεις μη χαρακτηρισμένες ακόμα. Το ενδιαφέρον των ερευνητών τα τελευταία χρόνια έχει στραφεί στα φαινολικά συστατικά του ελαιολάδου κυρίως λόγω των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων τους. Στα συστατικά αυτά έχουν αποδοθεί μέσα από την πραγματοποίηση ενός μεγάλου αριθμού in vitro μελετών συγκεκριμένες αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές και αντιθρομβωτικές ιδιότητες.