Μελέτη και υλοποίηση web services για την καταγραφή και ανάλυση μετρήσεων ασύρματων δικτύων αισθητήρων στο internet of things (IoT) : - Παπακωνσταντίνου, Αχιλλέας (2015)
Τα Ασύρματα Δίκτυα Αισθητήρων (Wireless Sensor Networks, WSN) αποτελούν ένα υποσχόμενο πεδίο έρευνας στον τομέα των ασύρματων επικοινωνιών. Παράλληλα, το διαδίκτυο των πραγμάτων (IoT) είναι ευρέως διαδεδομένο στις μέρες μας, καθώς προσφέρει μια νέα μορφή επικοινωνίας και διαδραστικότητας του ανθρώπου με τα αντικείμενα (με αισθητήρες και κινητικές ιδιότητες) που έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο. Η επαφή ανθρώπου-υπολογιστή έχει πλέον αλλάξει τη στατική της μορφή και εξελίσσεται σε δυναμικούς τρόπους προσέγγισης των δεδομένων.Η πιο σύγχρονη μορφή δυναμικού διαδικτύου είναι τα WebServices, τα οποία στην παρούσα διπλωματική μελετήθηκαν και υλοποιήθηκαν στα πλαίσια του πρότυπου σχεδιασμού αισθητήρων παρατήρησης και καταγραφής φαινομένων, Observation & Measurement 2.0 (O&M), και με τις προδιαγραφές του πρότυπου σχεδιασμού WebService αισθητήρων τέτοιου τύπου, Sensor Observation Service. Στη συνέχεια δημιουργήθηκε ένα Application Programming Interface, στο οποίο υλοποιήθηκαν οι βασικές λειτουργίες του προτύπου SOS πραγματοποιώντας ερωτήματα “queries” σε βάση δεδομένων PostgreSQL με εντολές JPA 2 Criteria API, ενώ η σύνδεση με αυτή έγινε με το Java Persistence API 2, το οποίο αποτέλεσε το Object Relationship Mapping (ORM) και εφαρμόστηκε με το framework “Hibernate”. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας πραγματοποιήθηκαν δοκιμές του κώδικα και των μεθόδων του Web Service με το framework JUnit για την επικύρωση της εγκυρότητας και λειτουργικότητάς τους. H προβολή των αποτελεσμάτων των δεδομένων Ηλεκτρομαγνητικής Ακτινοβολίας μέσω γραφικού περιβάλλοντος έγινε με τη χρήση του ανοιχτού κώδικα framework “JFreeChart”. Οι μετρήσεις της Η/Μ ακτινοβολίας συλλέχθηκαν από Ασύρματα Δίκτυα Αισθητήρων στα πλαίσια του προγράμματος pedion24 και χρησιμοποιήθηκαν υπό το πρότυπο O&M για την εξαγωγή συνδυαστικών αποτελεσμάτων.