Εισαγωγή στην θεωρία πινάκων : - Νικολαΐδου, Ηλιάνα (2015)
Η πτυχιακή αυτή εργασία αποτελεί την κορύφωση των σπουδών μου στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου στην Σάμο, στο τμήμα Μαθηματικών, Εισαγωγική Κατεύθυνση Μαθηματικών. Η εργασία κάνει μια αναφορά στην Θεωρία των Πινάκων. Με την υποστήριξη του καθηγητή μου Μιχαήλ Ανούση για την ευκαιρία που μου έδωσε για την εκπόνηση της πιο κάτω εργασίας. Συγκεκριμένα στο πρώτο κεφάλαιο αναφέρονται κάποιοι σημαντικοί ορισμοί και θεωρήματα όσο αφορά τις συναρτήσεις, τους διανυσματικούς και μετρικούς χώρους που θα χρησιμοποιηθούν στα δυο επόμενα κεφάλαια. Στο δεύτερο κεφάλαιο αποδεικνύονται δυο σημαντικές ανισότητες, την ανισότητα Holder και την ανισότητα Minkowski. Στην συνέχεια αναφέρομαι στις Νόρμες πινάκων και διάφορες εφαρμογές τους. Τέλος, στο τρίτο κεφάλαιο αναφέρομαι για τους μη αρνητικούς πίνακες, το Θεώρημα Perron-Fobenious, στους μεταθετικούς και στοχαστικούς πίνακες. Αισθάνομαι την ανάγκη να επισημάνω την απέραντη ευγνωμοσύνη μου στους γονείς μου Τάσο και Μαρία και στον αγαπημένο μου αδερφό Σταύρο για όλα όσα μου έχουν προσφέρει στην διάρκεια των μαθητικών και φοιτητικών μου χρόνων και την αμέριστη υποστήριξη τους σε κάθε μου επιλογή.