Επίδραση της προσθήκης ζεόλιθου, λιπάσματος από ελαιόφυλλα και της χημικής λίπανσης στην παραγωγή και χημική σύσταση μαρουλιού και κάρδαμου και στην γονιμότητα του εδάφους : - Μαστοράκη, Αγγελική (2015)
Σε θερμοκήπιο του εργαστηρίου του Ινστιτούτου Εδαφολογίας Αθηνών του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε εγκαταστάθηκε μια πειραματική διάταξη για να διερευνηθεί, σε καλλιέργεια μαρουλιού και κάρδαμου για δύο τύπους εδάφους, η επίδραση του ζεόλιθου, του compost και της χημικής λίπανσης στα ιχνοστοιχεία τόσο των φυτών όσο και του εδάφους. Το πείραμα έλαβε μέρος από τον Απρίλιο του 2014 έως τον Δεκέμβρη του ίδιου έτους. Στην παρούσα πτυχιακή εργασία παρουσιάζονται τα αποτελέσματα της διερεύνησης της επίδρασης, της προσθήκης ζεόλιθου, λιπάσματος από ελαιόφυλλα και της χημικής λίπανσης στην παραγωγή και χημική σύσταση μαρουλιού (Lactuca sativa) και κάρδαμου (Lepidium sativum) όσο και στην γονιμότητα του εδάφους. Παρατηρείται η σχέση μεταξύ της απορρόφησης των μακροθρεπτικών συστατικών N, P, K, Ca, Mg, των ιχνοστοιχείων Fe, Zn, Mn, Cu, του Νa και της παρουσίας ζεόλιθου, φυτικού λιπάσματος compost και χημικής λίπανσης, από τους φυτικούς ιστούς. Επιπλέον, η εργασία αυτή αποτελεί μια μελέτη της επίδρασης των μεταχειρίσεων στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του εδάφους όπως pH, αλατότητα, οργανική ουσία και αγωγιμότητα. Παράλληλα, πραγματοποιείται μελέτη και σε ποσοτικούς δείκτες όπως, περιεκτικότητα σε ολικό άζωτο (Ν%), διαθέσιμο φώσφορο (P κατά Olsen), ανταλλάξιμα κατιόντα K, Ca, Mg και συγκέντρωση ολικών διαθέσιμων και ανταλλάξιμων ιχνοστοιχείων Fe, Mn, Cu και Zn. Τα αποτελέσματα προέρχονται από πειραματική μελέτη που έγινε σε φυτικούς ιστούς μαρουλιού και κάρδαμου, αναπτυσσόμενα σε υποστρώματα που δημιουργήθηκαν από συνδυασμό δύο τύπων εδάφους (ελαφρύ έδαφος, βαρύ έδαφος) με ζεόλιθο, φυτική λίπανση compost και χημική λίπανση σε υπαίθριο προστατευόμενο χώρο.