Μελέτη της επίδρασης του βαθμού υιοθέτησης της μεσογειακής διατροφής στον κίνδυνο εμφάνισης γνωστικών διαταραχών σε ασθενείς με νευροεκφυλιστικά νοσήματα : - Μόραρη, Αγγελική (2016)
Η κακή θρέψη αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα στους ηλικιωμένους. Στη βιβλιογραφία υποστηρίζεται ότι η αλληλεπίδραση μεταξύ της νοητικής λειτουργίας και της κατάστασης θρέψης είναι πολύ περίπλοκη και όχι ακόμη πλήρως κατανοητή. Διάφορες μελέτες έχουν πραγματοποιηθεί με σκοπό την αξιολόγηση της αλληλεπίδρασης μεταξύ της γνωστικής επάρκειας και της κατάστασης θρέψης κυρίως στους ηλικιωμένους. Οι διάφορες μελέτες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η κακή θρέψη είναι συχνή σε ηλικιωμένους νοσηλευόμενους ασθενείς με άνοια, αλλά και σε εκείνους με ήπια γνωστική έκπτωση. Καταγράφηκε μια ισχυρή συσχέτιση μεταξύ των παραγόντων γνωστικής έκπτωσης και επιδείνωσης της κατάστασης θρέψης. Επίσης, παρατηρήθηκε ότι στους άνδρες ο επιπολασμός αυτής της κατάστασης ήταν υψηλότερος από ό,τι στις γυναίκες. Σε άλλες μελέτες διερευνήθηκαν οι ευεργετικές επιδράσεις της μεσογειακής διατροφής (MediDiet) στη γνωστική λειτουργία. Υψηλότερος βαθμός υιοθέτησης της μεσογειακής διατροφής σχετίστηκε με υψηλότερη βαθμολογία στην αξιολόγηση Mini Mental State Examination και χαμηλότερη πιθανότητα για νοητική έκπτωση. Επίσης, ο υψηλός βαθμός υιοθέτησης της μεσογειακής διατροφής συνδέθηκε με αργότερους ρυθμούς εξέλιξης της γνωστικής έκπτωσης. Σκοπός: Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν η αξιολόγηση της κατάστασης θρέψης ηλικιωμένων ατόμων και η συσχέτισή της με το βαθμό έκπτωσης των γνωστικών τους λειτουργιών, τα ανθρωπομετρικά και τα δημογραφικά χαρακτηριστικά των υπό μελέτη ατόμων. Μεθοδολογία: Στην παρούσα μελέτη διερευνήθηκε, επίσης, κατά πόσο οι γνωστικές ικανότητες των ηλικιωμένων ατόμων σχετίζονται με τις διατροφικές τους συνήθειες και, ειδικότερα, με το βαθμό υιοθέτησης του προτύπου της μεσογειακής διατροφής. Μελετήθηκε, επίσης, κατά πόσο η ψυχολογική κατάσταση των ασθενών σχετίζεται με την κατάσταση θρέψης τους και τις γνωστικές λειτουργίες τους. Στην παρούσα μελέτη συμμετείχαν 96 άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών που διαβιούν στο νησί της Ρόδου. Χρησιμοποιήθηκαν τέσσερα πιστοποιημένα ερωτηματολόγια, το πιστοποιημένο ερωτηματολόγιο σύντομης διατροφικής αξιολόγησης-Mini Nutritional Assessment (MNA) για την αξιολόγηση της κατάστασης θρέψης των υπό μελέτη ατόμων και το δεύτερο πιστοποιημένο ερωτηματολόγιο αφορούσε την σύντομη εξέταση και αξιολόγηση της νοητικής κατάστασης-Mini Mental State Examination (MMSE) των υπό μελέτη ατόμων. Το τρίτο πιστοποιημένο ερωτηματολόγιο αφορούσε την αξιολόγηση της ψυχολογικής κατάστασης-Geriatric Depression Scale (GDS) των υπό μελέτη ατόμων και το τέταρτο πιστοποιημένο ερωτηματολόγιο αφορούσε την αξιολόγηση των διατροφικών συνηθειών των υπό μελέτη ατόμων με έμφαση στο βαθμό υιοθέτησης του προτύπου της μεσογειακής διατροφής-Mediterranean Diet Score (MedDietScore). Στους συμμετέχοντες δόθηκαν διευκρινιστικές οδηγίες για τη συμπλήρωση των ερωτηματολογίων και προηγήθηκε αναλυτική παρουσίαση των ερωτημάτων των ερωτηματολογίων με στόχο την όσο το δυνατόν ακριβέστερη αποτίμηση των απαντήσεών τους. Αποτελέσματα: Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι οι μισοί από τους συμμετέχοντες στην παρούσα μελέτη διέτρεχαν κίνδυνο υποσιτισμού ή ήταν υποσιτιζόμενοι. Ειδικότερα, η κατάσταση θρέψης (ΜΝΑ) των υπό μελέτη ατόμων παρουσίασε στατιστικά σημαντική θετική συσχέτιση με το βαθμό γνωστικής έκπτωσής (MMSE) τους. Επίσης, τα άτομα με φυσιολογικές γνωστικές λειτουργίες παρουσίασαν σημαντικά μικρότερο σκορ στην κλίμακα Geriatric Depression Scale (GDS), με μέση τιμή σκορ χαμηλότερη σε σύγκριση με τα άτομα που διαγνώστηκαν με ήπια γνωστική διαταραχή, καθώς και τα άτομα που διαγνώστηκαν με μέτρια γνωστική διαταραχή. Ακόμα, ο βαθμός υιοθέτησης της μεσογειακής διατροφής των ηλικιωμένων ατόμων που συμμετείχαν στην παρούσα μελέτη σχετίσθηκε σε στατιστικά σημαντικό βαθμό με την κατάσταση θρέψης τους και τη νοητική κατάσταση. Όσο υψηλότερος ήταν ο βαθμός υιοθέτησης της μεσογειακής διατροφής, τόσο καλύτερη ήταν και η κατάσταση θρέψης τους, αλλά και η νοητική τους κατάσταση. Ο βαθμός υιοθέτησης της μεσογειακής διατροφής των ηλικιωμένων ατόμων που συμμετείχαν στην παρούσα μελέτη δεν σχετίσθηκε σε στατιστικά σημαντικό βαθμό με την ψυχολογική τους κατάσταση. Όσο αυξανόταν η μέση ηλικία, τόσο υψηλότερη ήταν η πιθανότητα υποσιτισμού, ωστόσο σε στατιστικά μη σημαντικό βαθμό. Ειδικότερα, οι άντρες είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα υποσιτισμού σε σχέση με τις γυναίκες. Τα άτομα με φυσιολογικά επίπεδα θρέψης και τα άτομα που βρίσκονταν αντιμέτωπα με τον κίνδυνο υποσιτισμού είχαν υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο σε σύγκριση με τα άτομα που υποσιτίζονταν, ωστόσο σε στατιστικά μη σημαντικό βαθμό. Η νοητική κατάσταση των ηλικιωμένων ατόμων που συμμετείχαν στην παρούσα μελέτη παρουσίασε σημαντική συσχέτιση με το μορφωτικό επίπεδό τους. Τα άτομα με φυσιολογικές γνωστικές λειτουργίες είχαν σημαντικά υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο σε σύγκριση με τα άτομα που αντιμετώπιζαν κίνδυνο υποσιτισμού, καθώς και με τα άτομα που υποσιτίζονταν. Τα υποσιτιζόμενα ηλικιωμένα άτομα και τα άτομα που διέτρεχαν κίνδυνο υποσιτισμού παρουσίασαν σημαντικά μικρότερη περίμετρο βραχίονα και γαστροκνημίας σε σύγκριση με τα άτομα που είχαν φυσιολογικά επίπεδα θρέψης. Η διανοητική κατάσταση και το μορφωτικό επίπεδο των ηλικιωμένων ατόμων σχετιζόταν σε στατιστικά σημαντικό θετικό βαθμό με την κατάσταση θρέψης τους. Συμπεράσματα: Ένα σημαντικά υψηλό ποσοστό ηλικιωμένων ατόμων στο νησί της Ρόδου διατρέχει κίνδυνο υποσιτισμού, γι’ αυτό θα πρέπει να δοθεί έμφαση τόσο στην πρόληψη όσο και στη βελτίωση της κατάστασης θρέψης τους. Η νοητική κατάσταση των ηλικιωμένων ατόμων που συμμετείχαν στην παρούσα μελέ