Διατροφική αξιολόγηση ηλικιωμένων ατόμων : - Κούρου, Κωνσταντίνα (2016)
Διατροφική αξιολόγηση ηλικιωμένων ατόμων και η συσχέτιση της κατάστασης θρέψης τους με την νοητική τους κατάσταση και κατά πόσο η ψυχολογική κατάσταση των ασθενών σχετίζεται με την κατάσταση θρέψης τους και τις γνωστικές λειτουργίες τους. Στην παρούσα μελέτη διερευνάται περαιτέρω κατά πόσο οι γνωστικές ικανότητες των ηλικιωμένων ατόμων συσχετίζονται με τις διατροφικές τους συνήθειες και ειδικότερα με τον βαθμό υιοθέτησης του προτύπου της μεσογειακής διατροφής, καθώς και η σχέση της ψυχολογικής κατάστασης των ασθενών με την κατάσταση θρέψης τους και τις γνωστικές λειτουργίες τους. Δείγμα/Μεθοδολογία: Στην έρευνα συμμετείχαν 322 άτομα ηλικίας > 60 ετών από την Λήμνο, την Ρόδο, την Αλεξανδρούπολη και τα Ιωάννινα. Οι μετρήσεις πραγματοποιήθηκαν από τον Μάϊο του 2015 έως τον Ιανουάριο του 2016. Σε αυτούς τους ασθενείς αξιολογήθηκε η κατάστασης θρέψης με το ερωτηματολόγιο σύντομης διατροφικής αξιολόγησης-Mini Nutritional Assessment (MNA), για την αξιολόγησης της νοητικής κατάστασης το Mini Mental State Examination (MMSE), για την αξιολόγηση της ψυχολογικής κατάστασης το Geriatric Depression Scale (GDS) και για αξιολόγησης των διατροφικών συνηθειών των υπό μελέτη ατόμων με έμφαση στον βαθμό υιοθέτησης του προτύπου της μεσογειακής διατροφής το Mediterranean Diet Score (MedDietScore). Αποτελέσματα: Μετά από την στατιστική ανάλυση των δεδομένων βρέθηκε ότι η νοητική κατάσταση των ηλικιωμένων ατόμων που συμμετείχαν στην παρούσα μελέτη παρουσίασε σημαντική συσχέτιση με την κατάσταση θρέψης και το μορφωτικό επίπεδο των υπό μελέτη ατόμων. Όσο υψηλότερος ήταν ο βαθμός υιοθέτησης της μεσογειακής διατροφής, τόσο καλύτερη ήταν και η κατάσταση θρέψης τους, αλλά και η νοητική τους κατάσταση. Οι μισοί συμμετέχοντες, στην παρούσα μελέτη βρισκόντουσαν σε κίνδυνο υποσιτισμού ή ήταν υποσιτιζόμενοι. Συμπεράσματα: Η νοητική κατάσταση των ηλικιωμένων ατόμων στην παρούσα μελέτη παρουσίασε σημαντικά θετική συσχέτιση με το μορφωτικό επίπεδο των υπό μελέτη ατόμων. Επίσης, όσο υψηλότερος ήταν ο βαθμός υιοθέτησης της μεσογειακής διατροφής τόσο καλύτερη ήταν και η κατάσταση θρέψης των ηλικιωμένων ατόμων. Ο υψηλότερος βαθμός 4 υιοθέτησης της μεσογειακής διατροφής σχετίστηκε με μικρότερη πιθανότητα για εμφάνιση γνωστικής έκπτωσης.