Εκτίμηση εντερικής διαπερατότητας φλαβονοειδών αναλόγων με την χρήση φυσικοχημικών και στερικών ιδιοτήτων : - Τζαγκαράκης, Ευάγγελος (2015)
Τα τελευταία χρόνια υπάρχει διαρκώς αυξανόμενο ενδιαφέρον όσον αφορά την έρευνα των φλαβονοειδών λόγω των ποικίλων ευεργετικών τους δράσεων στον άνθρωπο. Τα φλαβονοειδή εντοπίζονται στους φυτικούς οργανισμούς, και κυρίως στα φρούτα και τα λαχανικά, προάγοντας την αναστολή του οξειδωτικού στρες και δρώντας ως αυξητικοί παράγοντες σε αυτούς. Πολλά φλαβονοειδή έχει διαπιστωθεί ότι παρουσιάζουν αντιοξειδωτική δράση, ικανότητα δέσμευσης ελευθέρων ριζών, αντιαθηρωματική, ηπατοπροστατευτική και αντιφλεγμονώδη δράση, καθώς και αντικαρκινικές ιδιότητες. Η βιοδιαθεσιμότητα, ο μεταβολισμός και η βιολογική δράση των φλαβονοειδών έχει διαπιστωθεί ότι εξαρτάται από τα δομικά τους χαρακτηριστικά, τον αριθμό των ομάδων υδροξυλίου και την παρουσία πρόσθετων λειτουργικών ομάδων πέραν της βασικής τους δομή. Ταυτόγχρονα, η απορρόφηση των φλαβονοειδών διαμέσου του βλενογόνου του λεπτού εντέρου έχει διαπιστωθεί ότι αποτελεί κρίσιμη παράμετρος για την περαιτέρω εκδήλωση της βιολογικής τους δράσης. Σκοπός: Στην παρούσα πτυχιακή εργασία διερευνήθηκε η επίδραση της χημικής δομής 42 φλαβονοειδών αναλόγων σε σχέση με την ικανότητα τους να διαπερνούν τον βλενογόνου του λεπτού εντέρου. Υλικά και Μέθοδοι: Σχεδιάστηκε η χημική δομή τους και υπολογίστηκαν 42 μεταβλητές που αφορούν τις φυσικοχημικές και δομικές ιδιότητες τους. Ακολούθησε συλλογή από την βιβλιογραφία των τιμών του φαινόμενου συντελεστή διαπερατότητας στην μονοστοιβάδα των κυττάρων αδενοκαρκινώματος παχέος εντέρου Caco-2. Διερευνήθηκε περαιτέρω η πιθανή συσχέτιση μεταξύ των υπολογιζόμενων φυσικοχημικών και δομικών ιδιοτήτων των φλαβονοειδών και του συντελεστή εντερικής διαπερατότητά τους. Αποτελέσματα: Διαπιστώθηκε ότι οι φυσικοχημικές ιδιότητες ασκούν σημαντική επίδραση στην εντερική διαπερατότητα των φλαβονοειδών. Ειδικότερα, τα φλαβονοειδή με υψηλή λιποφιλία και χαμηλή πολικότητα παρουσίασαν σε σημαντικό βαθμό αυξημένη εντερική διαπερατότητα. Επίσης, το αυξημένο μέγεθος και ο μικρός αριθμός ΟΗ στον δακτύλιο C των φλαβονοειδών αναλόγων συσχετίσθηκε σε σημαντικό βαθμό με μικρότερες τιμές εντερικής διαπερατότητας. Συμπεράσματα: Οι φυσικοχημικές και στερικές ιδιότητες αποτελούν χρήσιμα εργαλεία για την εκτίμηση της εντερικής διαπερατότητας των φλαβονοειδών, καθώς και για την αξιολόγηση της επίδρασης των δομικών χαρακτηριστικών των φλαβονοειδών στην εντερική διαπερατότητά τους.​