Βελτιστοποίηση πράσινης μεθόδου ταυτόχρονης εκχύλισης /ενθυλάκωσης πολυφαινολικών αντιοξειδωτικών από φλοιούς βαλάνων δρυός (Quercus robur) με χρήση υδατικών μιγμάτων 2- υδροξυπροπυλ-β-κυκλοδεξτρίνης - Κυριακίδου, Αικατερίνη (2016)
Υδατικά διαλύματα γλυκερόλης και 2-υδροξυπροπυλ-β-κυκλοδεξτρίνης(CD), δύο μη τοξικά, φιλικά προς το περιβάλλον συστατικά χρησιμοποιήθηκαν ως μίγμα διαλυτών εκχύλισηςπολυφαινολών από φλοιούς βελανιδιού. Η βελτιστοποίηση της εκχύλισης έγινε με ένα κεντρικό σχεδιασμό (Box-Behnken) και μεθοδολογία αποκριτικής επιφανείας. Οι ανεξάρτητες μεταβλητές ήταν η συγκέντρωση γλυκερόλης(Cgl), η συγκέντρωση κυκλοδεξτρίνης(Ccd) και η θερμοκρασία(T). Η εκτίμηση έγινε μετρώντας 3 παραμέτρους , την απόδοση σε ολικές πολυφαινόλες, την ικανότητα απόδοσης ελεύθερων ριζών και την αναγωγική δύναμη.Το μοντέλο εκχύλισης που προσδιορίστηκε απεικονίζει πως η απόδοση σε ολικές πολυφαινόλες εξαρτάται σημαντικά από τη Cgl και τη Ccd , αλλά όχι από τη θερμοκρασία, ενώ και οι 2 αντιοξειδωτικές ιδιότητες που ελήφθησαν υπόψιν ήταν επίσης εξαρτώμενες και από τη θερμοκρασία.Η μέγιστη προβλεπόμενη απόδοση σε ολικές πολυφαινόλες ήταν 112.19 mg GAE ανά g ξηρού βάρους.