Ιστορική ανάλυση και μελέτη των παραμετρικών μοντέλων θνησιμότητας και εφαρμογή τους : - Καραγιώτα, Ελισάβετ (2015)
Σκοπός είναι η περιγραφή του πραγματικού προτύπου θνησιμότητας ενός πληθυσμού χρησιμοποιώντας μοντέλα θνησιμότητας. Από τα πρωτογενή δεδομένα παίρνουμε τις αρχικές εκτιμήσεις των ποσοστών θνησιμότητας, οι οποίες συνήθως αποτελούν μη ομαλή σειρά, γι'αυτό τις αναθεωρούμε με την διαδικασία της εξομάλυνσης. Η εξομάλυνση πραγματοποιείται με διάφορες μεθόδους οι οποίες κατατάσσονται στις δύο κατηγορίες των παραμετρικών και μη παραμετρικών μεθόδων εξομάλυνσης.