Αναζήτηση και διαμοιρασμός πληροφορίας σε μεγάλα δίκτυα πρακτόρων : - Μπαμπάς, Κωνσταντίνος Ν. (2010)
Σε μεγάλα δίκτυα πρακτόρων, η αναζήτηση και ο διαμοιρασμός της πληροφορίας για μεγάλες χρονικές περιόδους πρέπει να πραγματοποιούνται με τρόπο τέτοιο, ώστε το δίκτυο να επιβαρύνεται λιγότερο με το πέρασμα του χρόνου. Σημαντικό ρόλο σε αυτό, διαδραματίζει ο εντοπισμός των πρακτόρων που έχουν ανάγκη ή μπορούν να παρέχουν την κατάλληλη πληροφορία, χωρίς να απασχολούνται πράκτορες οι οποίοι δε σχετίζονται με αυτή. Δίκτυα αυτού του είδους, με την άφιξη ερωτήματος σε οποιονδήποτε πράκτορα, εντοπίζουν τις απαντήσεις στο εσωτερικό τους απασχολώντας μόνο εκείνους τους πράκτορες που φέρουν απάντηση και εκείνους που ξέρουν που μπορεί να βρεθεί μία απάντηση, και αφού την εντοπίσουν την επιστρέφουν στην πηγή του ερωτήματος. Στη συγκεκριμένη μελέτη, στόχος είναι η κατασκευή και η εκπαίδευση μεγάλων δικτύων πρακτόρων, έτσι ώστε να πραγματοποιούν τα παραπάνω. Αυτό επιτυγχάνεται με την ελαχιστοποίηση του πλήθους των συνδέσεων του δικτύου και τη δημιουργία συνόλου κυρίαρχων πρακτόρων (dominating set), που αποτελούν τον κορμό του δικτύου. Γίνεται επίσης, χρήση μεθόδων για την αναζήτηση και το διαμοιρασμό πληροφορίας μέσα στο δίκτυο, οι οποίες συνδυάζουν δείκτες δρομολόγησης (routing indices) και προφίλ ενδιαφέροντος των πρακτόρων (profiles). Τόσο τα δίκτυα όσο και η λειτουργία τους προσομοιώνονται και λαμβάνονται κατάλληλες μετρήσεις, που αποδεικνύουν την επιτυχία της μελέτης αυτής.