Υλοποίηση συστήματος ελέγχου και καταγραφής κλίσης και επιτάχυνσης με χρήση μικροελεγκτή και αισθητήρων : - Παπαθανασίου, Αθανάσιος Σ. (2015)
Η διπλωματική εργασία εκπονήθηκε στα πλαίσια των υποχρεώσεων μου ως προπτυχιακός φοιτητής του Τμήματος Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Ο σκοπός της εργασίας ήταν η ανάπτυξη ενός συστήματος ελέγχου και καταγραφής κλίσης και επιτάχυνσης βασισμένο σε μικροελεγκτή. Ένα τέτοιο σύστημα θα μπορούσε, μετά βέβαια από σημαντικές επεκτάσεις, να χρησιμοποιηθεί σε μια μοτοσυκλέτα ώστε να αποτρέψει πιθανή της πτώση. Σημειώνουμε πάντως ότι στη συγκεκριμένη διπλωματική ασχοληθήκαμε αποκλειστικά με το ηλεκτρονικό μέρος του συστήματος (μικροελεγκτής – έλεγχος περιφερειακών σε μία αναπτυξιακή πλακέτα). Ο μικροελεγκτής που χρησιμοποιήθηκε ήταν ο MSP430F5529 της Texas Instruments. Ο συγκεκριμένος μικροελεγκτής, ανήκει στην οικογένεια MSP430, η οποία περιλαμβάνει ολοκληρωμένα πολύ χαμηλής κατανάλωσης ισχύος (Ultra Low Power). Η πλακέτα που χρησιμοποιήθηκε κατά την εκπόνηση της διπλωματικής ενσωματώνει αριθμό περιφερειακών, απαραίτητων για την ανάπτυξη του συστήματος. Το σύστημα επικοινωνεί με Η/Υ μέσω διεπαφής USB και με ξεχωριστό πρόγραμμα που υλοποιήσαμε απεικονίζονται τα στοιχεία επιτάχυνσης και το αρχείο ιστορικού λειτουργίας σε γραφικές παραστάσεις στον Η/Υ. Όλα τα περιφερειακά που αξιοποιήσαμε βρίσκονται επάνω στην πλακέτα και για αυτό το λόγο ο έλεγχος της επιτάχυνσης πραγματοποιείται με την κίνηση αυτής.