Ανάπτυξη πολυπαραμετρικής χαρτογραφικής εφαρμογής καθοδήγησης κινούμενων χρηστών με χρήση ανοιχτών τεχνολογιών Web-GIS = - Ανδρεάδης, Ευάγγελος (2015)
Η παρούσα διπλωματική εργασία εκπονήθηκε στο Εργαστήριο Βάσεων Δεδομένων του Τμήματος Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου και αφορά την ανάπτυξη μιας Web εφαρμογής, η οποία εντοπίζει την ελάχιστη διαδρομή σε περιβάλλον χαρτών GIS. Η βέλτιστη αυτή διαδρομή τροποποιείται δυναμικά αν δηλωθεί πως κάποιο τμήμα της είναι προσωρινά μη-προσπελάσιμο, πχ. αν σε αυτό εκτελούνται έργα. Οι ακμές το δικτύου που είναι μη-προσπελάσιμες μπορούν να δηλωθούν σε πραγματικό χρόνο και η διαδρομή να ενημερωθεί αυτομάτως. Για τη δρομολόγηση των χρηστών χρησιμοποιήθηκαν οι αλγόριθμοι Dijkstra και A*. Ως κόστος για την εύρεση της βέλτιστης διαδρομής χρησιμοποιείται η ευκλείδεια απόσταση των σημείων που επιλέγει ο χρήστης, είτε μόνο ως προς το οριζόντιο επίπεδο και το γεωγραφικό μήκος και πλάτος (δύο διαστάσεις), είτε συνυπολογίζοντας και το γεωγραφικό ύψος (τρεις διαστάσεις). Η εφαρμογή παρέχει στο χρήστη την δυνατότητα να βρίσκει όλα τα σημεία μιας κατηγορίας ενδιαφέροντος (πχ. ξενοδοχεία ή εστιατόρια) ή γύρω από μία απόσταση που θα επιλέξει (πχ. σε μία ακτίνα μικρότερη από 600 μέτρα), είτε δίνοντας μια διεύθυνση, είτε με βάση το GPS του κινητού του (δηλαδή με βάση την τρέχουσα θέση τους), είτε κάνοντας κλικ στον χάρτη που παρέχεται στην εφαρμογή. Δίνεται όμως και η δυνατότητα ο χρήστης να εμφανίσει όλα τα υπάρχοντα σημεία ενδιαφέροντος πάνω στον χάρτη χωρίς περαιτέρω περιορισμούς. Αν ο χρήστης πλησιάσει τον κέρσορα του ποντικιού στο εικονίδιο ενός σημείου ενδιαφέροντος πάνω στο χάρτη, εμφανίζεται αυτομάτως παράθυρο με επεξηγηματικές πληροφορίες για το σημείο αυτό, αναλόγως με τον τύπο του σημείου. Τέλος η εφαρμογή παρέχει την επιλογή αναπαράστασης πάνω στο χάρτη μιας προτεινόμενης διαδρομής, και οδηγίες δρομολόγησης τόσο με κείμενο όσο και με φωνητική ανάγνωση των οδών της διαδρομής. Τα χωρικά δεδομένα της εφαρμογής ανακτήθηκαν από επίσημες πηγές της πολιτείας (πχ. από το Υπουργείο Μεταφορών) και από αξιόπιστες πηγές του διαδικτύου που παρέχουν ανοιχτά δεδομένα του οδικού δικτύου (πχ. από το OpenStreetMap). Η ανάπτυξη της εφαρμογής έγινε εξ ολοκλήρου με εφαρμογές ανοιχτού κώδικα: για την αποθήκευση χρησιμοποιήθηκε το σύστημα διαχείρισης βάσεων δεδομένων PosgreSQL, για την επεξεργασία των χωρικών δεδομένων και για τη δρομολόγηση χρησιμοποιήθηκαν οι επεκτάσεις PostGIS και Pgrouting αντίστοιχα, για την οπτικοποίηση αναπτύχθηκε ένας web server στο εικονικό νέφος okeanos με την βοήθεια του Apache, η σελίδα γράφτηκε με notepad++ σε HTML, CSS, PHP, Javascript and JQuery και τα χωρικά δεδομένα για να χρησιμοποιηθούν μετατράπηκαν πρώτα σε κατάλληλη μορφή με την βοήθεια του εργαλείου QGIS. Ο συνδυασμός της πολύπλευρης θεωρητικής και τεχνικής γνώσης που αποκτήθηκε στην προσπάθεια να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα εργαλεία που αναφέρθηκαν παρήγαγε ως αποτέλεσμα μία πολυπαραμετρική Web GIS εφαρμογής με φιλικό και εύχρηστο περιβάλλον διεπαφής για το χρήστη, παρέχοντας πληροφορίες πάνω σε ψηφιακό χάρτη. Για λόγους παραδείγματος, η ανάπτυξη στα πλαίσια της διπλωματικής εργασίας σε κάποια σημεία εστιάζει στο νησί της Σάμου και ιδιαιτέρως στην ευρύτερη περιοχή του Καρλοβάσου (πχ σχετικά με οδούς, σημεία ενδιαφέροντος, κτλ).