Ανίχνευση ουσιών ντόπινγκ σε συμπληρώματα διατροφής : - Μιχαλάκη, Αφροδίτη (2015)
Η παρουσία απαγορευμένων ουσιών σε συμπληρώματα διατροφής εσκεμμένα ή μέσω επιμόλυνσης, αποτελεί αιτία ακούσιων κρουσμάτων ντόπινγκ. Το αντιντόπινγκ από την, αν και έκανε την εμφάνισή του αρκετά καθυστερημένα σε σχέση με το ντόπινγκ, βελτιώνεται συνεχώς με νέες τεχνικές ανάλυσης. Η υγρή χρωματογραφία δίδυμης φασματομετρίας μάζας αποτελεί από τις πιο διαδεδομένες τεχνικές ανάλυσης στο αντιντόπινγκ λόγω των πολλών πλεονεκτημάτων της. Η μεθυλεξαναμίνη, μια ουσία που αρχικά χρησιμοποιούταν για ρινικό αποσυμφορητικό, κατατάσσεται πλέον στον κατάλογο των απαγορευμένων ουσιών του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ , στην κατηγορία των διεγερτικών. Σκοπός: Σκοπός αυτής της εργασίας ήταν η ανάλυση δυο συμπληρωμάτων διατροφής με την χρήση της συνδεδεμένης τεχνικής της υγρής χρωματογραφίας με την δίδυμη φασματομετρία μάζας με τετράπολο αναλυτή χρόνου πτήσης, ύποπτων για παρουσία μεθυλεξαναμίνης. Μέθοδοι: Η μέθοδος που αναλύθηκαν τα δείγματα ήταν η «METHYLHEXANAMINE_RRLC_MSMS_TARGETED.m». Αποτελέσματα: Το ένα από τα δύο συμπληρώματα διατροφής που αναλύθηκαν, βρέθηκε θετικό στην απαγορευμένη ουσία μεθυλεξαναμίνη. Συμπεράσματα: Στην παγκόσμια αγορά τα επιμολυσμένα συμπληρώματα διατροφής είναι σύνηθες φαινόμενο κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε ακούσιο θετικό δείγμα ντόπινγκ αθλητών.